Luc Panhuysen bekend als schrijver en van de TV.
Luc Panhuysen bekend als schrijver en van de TV.

Lezing door Luc Panhuysen

donderdag 9 februari 2023 20:00 tot 22:00

Opnieuw een lezing uit onze vaderlandse geschiedenis bij het Historisch Genootschap Pijnacker. Een lezing over een belangrijk moment tijdens de Tachtigjarige Oorlog in de zeventiende eeuw. Bijna vier eeuwen geleden was er een cruciale krachtmeting in die Tachtigjarige Oorlog, waarin Maarten Tromp een hoofdrol speelde.

Maarten Harpertszoon Tromp (1598 – 1653) ging op zijn negende naar zee als scheepsjongen op de Olifantstromp, het fregat waarop zijn vader kapitein was. Maarten leerde lezen, schrijven en rekenen. Later in 1613 ging Maarten werken op een Rotterdamse werf om zijn moeder en drie zusters te onderhouden, want zijn vader was omgekomen tijdens een overval door zeerovers. 

In 1617 werd hij kwartiermeester bij de marine op de konvooivaart en in de jaren daarna bevorderd tot stuurman. Na verschillende loopbanen in de zeevaart werd Maarten Tromp in 1637 benoemd tot admiraal. Op dat moment stond ons vaderland er maritiem gezien heel slecht voor. Spanje rukte op in de noordelijke wateren. Visserij en koopvaardij leden onder kaperij. Twee jaar later zou Maarten Tromp de Spaanse opmars definitief een halt toeroepen door de armada vernietigend te verslaan.

Hoe was dit mogelijk?
Dit zal Luc Panhuysen ons haarfijn uitleggen. Hij weet het optreden van Maarten Tromp als een helder verhaal in onze vaderlandse geschiedenis te vertellen. Via gedegen historisch onderzoek en meeslepend vertelwerk heeft hij het prachtige boek “Het monsterschip” geschreven, dat leest als een roman.

Luc Panhuysen (1962) is historicus en journalist. Hij heeft verschillende bekende werken geschreven, waaronder “Het Rampjaar 1672”, “De ware vrijheid over Johan en Cornelis de Wit” en een van zijn eerste werken “een minibiografie van Lord Byron”.Na zijn studie werkte hij tien jaar bij het oudste opinieblad van Nederland: de Groene Amsterdammer. 

Afgelopen jaar was hij nauw betrokken bij de tentoonstelling “1672 rampjaar” in het Haags Historisch Museum en was hij wekelijks te zien in de serie over het rampjaar.

De lezing van het HGOP vindt plaats op donderdag 9 februari in de Dorpskerk, Koningshof 3, Pijnacker. De aanvang is 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis voor leden, voor niet-leden is het € 10,- inclusief een drankje.

Kijk voor meer informatie over de activiteiten van het HGOP op www.hgop-pijnacker.nl.

Locatie