Na de ramp is er veel opbouwwerk te doen
Na de ramp is er veel opbouwwerk te doen LIA Robroeks

“Leven na de watersnoodramp van 1953”

dinsdag 3 oktober 2023 20:00 tot 22:00

Corine Nijenhuis houdt bij het Historisch Genootschap Oud Pijnacker een lezing over het leven na de watersnoodramp van 1953.

1 februari 1953. 70 jaar geleden. Een grote watersnoodramp in Zuidwest Nederland. 

In 2023 herdenken we deze vreselijke ramp, waarbij 1836 mensen omkwamen en 72.000 mensen werden geëvacueerd. Sindsdien valt voor veel Zeeuwen de geschiedenis uiteen in twee delen: de tijd voor en de tijd na ‘de ramp’. 

Over de ramp zelf is al heel veel geschreven, verteld en op beeld gezet.

Corine Nijenhuis trok met haar zeilschip uit 1901 door de delta om de verhalen op te tekenen van de mensen die moesten leven met de gevolgen van de watersnoodramp.

Niet alleen het Deltaplan had ingrijpende gevolgen. De overheid greep het moment ook aan om op allerlei terreinen het moderne leven in te voeren. Met haar Zeeuwse klipper bevoer Corine de afgedamde zeearmen van de Zuidwestelijke Delta en stuitte ze op bijzondere verhalen van scheepsslopers en sluiswachters, sjouwers en schippers, boerenknechten en kerkgangers. Verhalen over mensen die nooit mochten terugkeren naar hun vertrouwde dorp.

De persoonlijke geschiedenissen vertellen samen het grote verhaal van Zeeland na de ramp: de verstrekkende gevolgen toen en de invloed ervan op het heden en de toekomst.

Corine Nijenhuis (1965) debuteerde in 2011 met de non-fictieroman ‘Luchtcowboy’. Daarna volgden ‘Een vrouw van staal’, de historische roman ‘Waddenwolf’ en ‘Een nieuwe tijd’. 

De lezing van het HGOP vindt plaats op dinsdagavond 3 oktober 2023 in ‘De Acker’, Park Berkenoord 2, Pijnacker. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. 

Gratis toegang voor leden, voor niet-leden is het € 5,-

Kijk voor meer informatie over de activiteiten van het HGOP op www.hgop-pijnacker.nl