Er zijn achter het Hofbad vijftien woningen gebouwd met acht eenpersoonskamers per woning. Foto: Sjaak Oudshoorn
Er zijn achter het Hofbad vijftien woningen gebouwd met acht eenpersoonskamers per woning. Foto: Sjaak Oudshoorn

Statushouders in Ypenburg

Regio 2.562 keer gelezen

Nootdorp/Ypenburg - De vijftien woningen voor 120 zogenoemde statushouders aan de Koolwitjeslaan in Ypenburg, pal achter zwembad Het Hofbad zijn klaar voor bewoning. De komende weken zijn de zogenoemde inregeldagen en vervolgens zullen de woningen druppelsgewijs bewoond gaan worden.

Zaterdag was er een goed georganiseerde Open Dag voor iedereen met belangstelling, met name mensen vanuit de omliggende woonwijken in Ypenburg. Er was een tent neergezet waar de mensen koffie en een broodje konden nuttigen en je kon de woningen bekijken, al dan met onder begeleiding, met tekst en uitleg. Er was flink wat belangstelling en de sfeer was heel gemoedelijk. Het gaat om een rijtje van vijftien degelijk gebouwde woningen in drie lagen. Op de begane grond is een gezamenlijke woonkamer en een keuken en op de tweede en de derde laag zijn vier kamers met een gezamenlijke badkamer en een gezamenlijk toilet. In totaal worden in iedere woning acht individuele mensen gehuisvest, allemaal alleengaande mannen, vooral vanuit Eritrea en Syrië, die veelal al langere tijd in Nederland wonen en hier mogen blijven als statushouder.

Ze verhuizen vanuit AZC's waar dan ook in Nederland naar Den Haag/Ypenburg. Communicatie-adviseur Eva Hartman van de gemeente Den Haag leidt het echtpaar De Haan rond in een van de vijftien woningen. Op de tweede laag geeft ze tekst en uitleg aan dit oudere echtpaar, dat al zeventien jaar in Ypenburg woont, in de directe nabijheid van het zwembad en het eerste woonstraatje van het zogenoemde Deelplan 20. Het straatje met vijftien 'vluchtelingenwoningen' blijft niet op zichzelf. Rondom wordt een woonwijk gerealiseerd met rond de 300 woningen, inclusief vrije kavels. Wat meneer en mevrouw De Haan zich vooral afvragen op deze Open Dag, dat is: "Wat gaan deze mensen de hele dag doen? Gaan ze rondhangen in de wijk? Het zwembad is dichtbij, basisscholen zijn dichtbij; is dat allemaal wel veilig met 120 kerels van ver weg die ineens neerstrijken?"

Heel voor de hand liggende vragen, vinden Eva Hartman en ook Rob Roldanus van Het Hofbad die ook aanwezig is voor het beantwoorden van vragen. Ze kunnen deze 'omwonenden' voor een groot deel geruststellen.

Brede intake
Eva: "Het eerste dat de komende weken gaat gebeuren, dat is wat wij noemen: het inregelen. De mensen melden zich, bekijken de woning en dan volgt een brede intake. We gaan met ze in gesprek over wat ze willen, waar ze behoefte aan hebben en wat nuttig voor ze is. En dan gaat het om een breed scala van onderwijs inclusief het leren van de taal, vrijwilligerswerk in welk vorm dan ook en ook worden de mogelijkheden van betaald werk verkend. Alles is er op gericht om de mensen op weg te helpen de Nederlandse samenleving in. Er staat een heel scala van deskundige en vrijwillige begeleiders klaar om de mensen zo goed mogelijk op weg te helpen in Nederland en op hun nieuwe woonplek. Wat de mensen zelf willen, hun motivatie, is daar leidend in. Het is zeker niet zo dat we ze bij alles aan de hand nemen. Ze moeten het zelf willen en zelf initiatief nemen. Maar dat betekent niet dat het vrijblijvend is: wie zijn toekomst in Nederland ziet, zal zich moeten inzetten om de taal te leren, in te burgeren en mee te doen in samenleving."

Inzake onderwijs en scholing is de gemeente Den Haag samenwerking aangegaan met ROC Mondriaan. De bedoeling is dat de mensen meerdere dagdelen per week scholing krijgen in de Nederlandse taal en middels een schakelprogramma in kunnen stromen naar regulier onderwijs.

Zwembad
Rob Roldanus van Het Hofbad sluit niet uit dat de nieuwe Ypenburgers behoefte hebben aan het zich aanleren van de zwemkunst. In samenspraak met zwemvereniging De Hofspetters zijn daar mogelijkheden voor. Rob heeft geen angst dat de nieuwe Ypenburgers voor overlast en of problemen gaan zorgen rond of in het zwembad. "Wat kan er gebeuren? Je hoort verhalen dat ze door de ramen heen naar binnen gaan staan turen. Dat is helemaal niet nodig: we zijn van plan om ze een keer uit te nodigen en in kleine groepjes rond te leiden. Toen we vier jaar geleden hier begonnen, waren er ook mensen die vanuit huizen de omgeving met verrekijkers op ons zwembad gericht stonden. Als iets nieuw of interessant is, zijn mensen nu eenmaal nieuwsgierig. Zodra mensen van ons zwembad gebruik maken, moeten ze zich gewoon aan de gedragsregels houden die wij stellen. Dat geldt voor iedereen. We hebben hier per jaar 675.000 zwemmers waarvan 350.000 recreanten. Regelmatig hebben we grote groepen jeugd. Die moeten zich ook gewoon aan de regels houden. Dat geldt voor iedereen", aldus Rob die altijd bereid is tot tekst en uitleg.

Het echtpaar De Haan is behoorlijk gerustgesteld door de antwoorden en de verhalen van Eva en Rob. Eva vertelt nog dat de woningen opgeleverd zijn en overgedragen aan Staedion die de woningen exploiteert en verhuurt. Er is straks een huismeester die toezicht houdt en aanspreekbaar is. De woonbegeleiding is in handen van de organisatie Fonteynenburg. Daarnaast wordt gewerkt aan de opbouw van een vrijwilligersorganisatie in samenwerking met Vluchtelingenwerk en VOOR Welzijn voor individuele begeleiding van de nieuwe bewoners, afhankelijk van wat ze willen en waar ze behoefte aan hebben. Aan de opbouw van het vrijwilligerslegioen wordt nog gewerkt. Komende zondag 19 februari is er een bijeenkomst voor mensen die belangstelling hebben om als vrijwilliger aan de slag te gaan.

Eva Hartman vat tenslotte alles nog even samen in vijf belangrijke punten: scholing in de Nederlandse taal, integratie in de samenleving, brede aanpak van onderwijs en werk, contact met de buurt en goede begeleiding op alle gebieden. De gemeente Den Haag heeft van begin af aan in een open sfeer iedereen in de omgeving op de hoogte gehouden en uitgenodigd voor informatie over de vorderingen. Er is een periodiek omgevingsoverleg en wie daar vanuit de buurt graag een bijdrage aan wil leveren, is altijd van harte welkom.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant