Thea met Jan en Ada bij de intocht van de Beatrixrun, op zaterdag 29 mei. Rechts op de foto Trudy van Winden-Van den IJssel.
Thea met Jan en Ada bij de intocht van de Beatrixrun, op zaterdag 29 mei. Rechts op de foto Trudy van Winden-Van den IJssel. Foto:

Thea Vis verlaat Pijnacker: vrijdag afscheidsborrel

Ruim dertig jaar heeft Thea Vis met plezier in Pijnacker gewoond. Eerst in de Anna van Saksenstraat op het voormalige veilingterrein en nadien nog negentien jaar in het groepswooncomplex aan de Willem Alexanderlaan. Daar heeft ze het de laatste jaren niet gemakkelijk gehad. Door haar minder wordende gezondheid kon ze er niet meer op uit zoals ze wilde. Ze kon niet meer autorijden en het wereldje werd alsmaar kleiner.

Met vier keer per dag thuiszorg kon de 78-jarige Thea het nog net rooien, maar nu is het tijd voor een nieuwe woonplek waar ze permanent een beroep kan doen op zorg. Ze gaat naar een mooi appartement in een verpleeghuis in Naaldwijk. Terug naar de Heimat dus, het Westland. Ze is overigens in Wateringen opgegroeid, als zevende in een gezin van dertien kinderen. Pa Vis had daar een eigen fietsenzaak.

Vrijdag is er van 16.00 tot 18.00 uur een afscheidsborrel bij De Drie Heeren. Iedereen is welkom om afscheid te nemen van Thea en iedereen is ook welkom om haar daarna nog eens op te zoeken in Naaldwijk. Het idee van de afscheidsborrel komt van Jan Soeterbroek van De Drie Heeren. Jan en zijn vrouw Ada hebben zich de laatste jaren meer en meer over Thea ontfermd. Thea was en is klant bij Ada's pedicurepraktijk. Zo zijn de contacten intenser geworden. "Het is geweldig wat die Jan allemaal voor me heeft gedaan en nog doet. En Ada ook", zegt Thea thuis aan de Willem Alexanderlaan. Letterlijk met veel pijn en moeite is ze naar de deur gekomen. Haar benen hebben haar al jaren geleden in de steek gelaten. Zijn een eigen leven gaan leiden. Zenuwbanen die niet goed meer functioneren. Neuropathie heet het met een mooi woord, maar de realiteit is dat het heel pijnlijk is en dat er ook niet echt iets aan te doen is, aldus de neurologen. "Daar moet je dan maar mee doen", zegt Thea berustend. Ze is blij met wat vrienden, buren en familie voor haar doen en gedaan hebben. Met elkaar heeft de familie gezorgd dat ze nu in Naaldwijk terecht kan. Natuurlijk zal ze de mensen in Pijnacker missen, maar zo veel had ze hier nou ook niet meer. Ze vindt het wel heel leuk als er veel kennissen even gedag komen zeggen vrijdag.

Thea is via haar werk in Pijnacker terecht gekomen. Ze was verpleegkundige in het Franciscus Ziekenhuis in Rotterdam toen ze via een vriendin vernam dat er een mooie baan 'verkrijgbaar' was als adjunct van het Kraamcentrum Pijnacker en omstreken. Dat was destijds gevestigd in een woonhuis aan het Emmapark, tegenover de burgemeesterswoning, en later in een nieuw pand op de plek waar nu de PLUS staat. Thea kreeg de baan en voelde zich letterlijk als een Vis in het water binnen dit dynamische werk. Ze werd nadien directeur en kon lezen en schrijven met wat ze 'haar meiden' noemde. Ze ging dus in Pijnacker werken en later ook wonen. Rond haar 55ste kon ze al met pensioen. Er kwam een enorme fusiegolf op gang in de 'kraamwereld'. Drie bureaus werden samengevoegd tot een en drie kapiteins op één schip werkt niet, zeker niet als Thea daar ook bij is.

Thea heeft nog veel mooie jaren beleefd, totdat de gezondheid steeds minder werd. Ze heeft er nog de pest over in dat ze geen auto meer kan rijden en daardoor zo afhankelijk is geworden. Begin dit jaar werd ze ziek en heeft ze vier weken in het ziekenhuis gelegen. Na een revalidatieperiode in Huize Westhoff in Rijswijk kwam ze weer naar huis maar het bleef heel moeizaam allemaal. Het nieuwe verpleeghuisappartement in Naaldwijk is prachtig maar of ze er veel geluk gaat beleven, dat betwijfelt Thea. "Ik ben gewoon rot. Mijn geheugen wordt minder en wat kan ik nou nog doen met mijn gesteldheid? Waar zijn de tijden gebleven dat ik nog kon skiën, een mooie cruise maken, lekker op vakantie gaan. Gaat allemaal niet meer." En toch kan ze heel erg genieten van een uitstapje, een wandelingetje in de rolstoel, een bezoekje aan de binnenkomst van de Beatrixrun of een zoen van oud-burgemeester en voormalige buurman John de Prieëlle als ze die op straat weer eens tegenkomt. Het zijn de kleine dingen die het doen, zoals een gezellige afscheidsborrel: vrijdag 19 mei, 16.00 tot 18.00 uur, De Drie Heeren, Oostlaan 26, Pijnacker. Wees welkom!