Bij een omtrek boven de 80 centimeter is een kapvergunning noodzakelijk.
Bij een omtrek boven de 80 centimeter is een kapvergunning noodzakelijk. "Mits op 1,30 meter hoogte gemeten", zegt de gemeente. Foto:

Buurt woest over bomenkap Laan van Floris de Vijfde

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft meer dan twintig bomen gerooid aan de Laan van Floris de Vijfde in Nootdorp. Buurtbewoners zijn woedend.

Volgens de gemeente is er geen kapvergunning aangevraagd, omdat het zou gaan om bomen met een stamdoorsnede onder de 25 centimeter. Buurtbewoners hebben omtrekken gemeten van boven de 80 centimeter, wat neerkomt op een doorsnede boven de 25 centimeter. Maar de gemeente is van mening dat je op 1.30 meter hoogte metingen moet uitvoeren. Volgens het Hoogheemraadschap is de kap van zo'n twintig bomen noodzakelijk om het natuurlijk karakter aan de oever te behouden. De bladeren van de bomen zouden onder meer slecht zijn voor de vispopulatie. Bewoners noemen het argument 'bespottelijk'. Het Hoogheemraadschap heeft volgens bewoners in strijd gehandeld met de Flora en Faunawet. Niet alleen is het handelen zonder omgevingsvergunning een strafbaar feit, maar bovendien kan de gemeente een forse herplantplicht en/of boete opleggen, zodat er naast de boete alsnog een boom teruggeplant moet worden. Vooral grote bomen zijn kostbaar in aanschaf.