Pijnackernaren Roland Amsterdam en Roy Vathorst pleitten begin vorig jaar al voor een nachtmetro. Hun Facebookpagina trok veel aandacht.
Pijnackernaren Roland Amsterdam en Roy Vathorst pleitten begin vorig jaar al voor een nachtmetro. Hun Facebookpagina trok veel aandacht. Foto:

Resultaten van onderzoek naar nachtmetro bekend

De resultaten van het onderzoek naar de financiële en technische haalbaarheid van een nachtmetro tussen Den Haag en Rotterdam zijn eind vorige week door de RET bekend gemaakt. Naar aanleiding hiervan stelt de RET nu concreet voor aan de samenwerkende gemeenten binnen de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) op de vrijdag- en zaterdagnacht de metro één uur langer te laten rijden.

Het gezamenlijk verzoek van de gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Rotterdam lijkt dan ook een concreet vervolg te gaan krijgen. Raadslid Richard van Oevelen van Gemeentebelangen Pijnacker-Nootdorp reageert enthousiast. Namens de fractie van Gemeentebelangen diende Richard van Oevelen in april 2016 een motie in om als gemeente Pijnacker-Nootdorp binnen de MRDH te pleiten voor een onderzoek naar de mogelijkheden om metrolijn E ook tijdens de nachtelijke uren te laten rijden. In de gemeenteraad bepleitte Van Oevelen de toegevoegde waarde die een nachtmetro zou kunnen hebben, niet alleen voor Pijnacker-Nootdorp maar voor de regio als geheel. Op datzelfde moment werd ook in de gemeenteraad van Rotterdam de wens geuit een onderzoek naar de mogelijkheden voor een nachtmetro te houden. In regioverband konden de gemeenten dan ook gezamenlijk optrekken.

In het onderzoek heeft de RET drie scenario's onderzocht voor de vrijdag- en zaterdagnacht. In het eerste scenario wordt uitgegaan van een volledige metro exploitatie, waarbij een nachtmetro ieder uur in de richting van Den Haag en Rotterdam rijdt. In het tweede scenario rijdt de metro 's nachts een uur langer door (tot 01.30 uur) en rijdt deze 's ochtends een uur eerder (vanaf 05.30 uur). In het derde en laatste scenario rijdt de metro alleen in de nacht een uur langer door. Rekening houdend met alle kosten en (reizigers)opbrengsten, moet voor het laten rijden van de metro dan nog een bedrag variërend van 2,3 miljoen euro (eerste scenario) tot 700.000 euro (derde scenario) jaarlijks worden bijgelegd. Dit bedrag is dus afhankelijk van het te kiezen scenario. In het onderzoek kwam naar voren dat op vrijdag en zaterdag met name de laatste metro's aanmerkelijk drukker zijn dan doordeweeks. Meer dan 2.500 mensen stappen het laatste uur in. Van het totaal aantal verplaatsingen van en naar Rotterdam centrum gedurende de nachtelijke uren vindt ruim 75% nu met de auto plaats. Wanneer een nachtmetro tot de vervoersmogelijkheden behoort, wordt verwacht dat twee keer zoveel reizigers ervoor kiezen in de nachtelijke uren met het openbaar vervoer te reizen. Toch zijn er ook duidelijke hobbels. Zo zullen extra metroritten een impact hebben op de geluidsproductie. Hoeveel extra geluidsoverlast de extra ritten zullen geven, zal door een gespecialiseerd bureau verder moeten worden onderzocht. Mogelijk dragen de in Pijnacker te nemen geluidsmaatregelen voor de aanleg van de keervoorziening er al aan bij dat geluidsoverlast van een nachtmetro wordt beperkt.

Politieke besluitvorming
De onderzoeksresultaten zijn door de RET nu naar de verschillende gemeenten gestuurd. Binnenkort worden de plannen dan besproken door de betrokken gemeenteraden. Het is aan deze gemeenten om te besluiten of één van de scenario's nader uitgewerkt wordt en of de metro ook daadwerkelijk langer gaat rijden. Daarbij stelt de RET voor te kiezen voor het derde en minst kostbare scenario door de metro op vrijdag- en zaterdagnacht één uur langer te laten rijden. "Het is goed dat de onderzoeksresultaten er nu zijn en Gemeentebelangen is erg blij dat ook de RET zelf van mening is dat tegemoet moet worden gekomen aan de duidelijke wens en behoefte die er is om gedurende de nachturen nog met een metro te kunnen reizen als men uit is gegaan of een late avond- of nachtdienst heeft gedraaid. Om bij wijze van proef te beginnen met een uur langer doorrijden, klinkt als een goede optie. We gaan de resultaten verder bestuderen en kijken uit naar de discussie hierover in de gemeenteraad", zo laat Richard van Oevelen in een reactie weten.