Van links naar rechts: Marcel en Maartje van zwembad De Viergang, Din Wouters van Sportfondsen, wethouder Bernard Minderhoud en Bruno Giebels van Sportfondsen.
Van links naar rechts: Marcel en Maartje van zwembad De Viergang, Din Wouters van Sportfondsen, wethouder Bernard Minderhoud en Bruno Giebels van Sportfondsen. Foto:

Zwembad De Viergang nu officieel in handen van Sportfondsen

De toekomst van zwembad De Viergang in Pijnacker is voor de komende vijftien jaar verzekerd. De exploitatie is vanaf 1 maart in handen van Sportfondsen Nederland dat overal in Nederland zwembaden en soortgelijke voorzieningen exploiteert. Deze landelijke 'zwembadenspecialist' neemt de exploitatie over van de lokale Stichting Zwembad De Viergang.

Door Sjaak Oudshoorn

Het stichtingsbestuur deed onder leiding van voorzitter Hilbert Keizer prima werk, zeggen ook de mensen van Sportfondsen Nederland. Ze nemen een goed draaiend zwembad over dat er na meer dan 25 jaar nog prima uitziet en nog altijd uitstekend functioneert voor recreatieve zwemmers, leszwemmers en allerlei 'doelgroepers'. Zwembad De Viergang blijft een voorziening die de gemeente en de gemeenschap elk jaar een paar ton kost, maar dat geldt bijna standaard voor alle baden in Nederland: er moet een beetje geld bij. Wethouder Bernard Minderhoud van sportzaken is blij met de deal met Sportfondsen Nederland. Deze organisatie brengt kennis en ervaring in, kan de exploitatie prima doen vanuit bijna honderd jaar ervaring op dit gebied, zodat de leiding en de medewerkers zich helemaal kunnen richten op het echte zwembadwerk. Het voordeel voor de gemeente is verder dat Sportfondsen Nederland de exploitatierisico's overneemt en zich bovendien verplicht om het onderhoud vijftien jaar lang zo te doen dat het zwembad aan vooraf afgesproken eisen blijft voldoen. Volgens exploitatiemanager Arja van der Meulen wordt de komende vijftien jaar minimaal een miljoen euro in het zwembad geïnvesteerd. De nieuwe exploitant 'behoudt het goede' en gaat daar waar mogelijk de exploitatie verbeteren door nog meer dan nu te streven naar optimale klanttevredenheid. Men gaat onder meer met mystery guests werken. Sportfondsen Nederland gaat niet alles van bovenaf bepalen maar laat juist zo veel mogelijk over aan de lokale leiding en de medewerkers. Die kennen de lokale situatie het beste. Maar natuurlijk zal Sportfondsen Nederland vanuit de grote expertise binnen de organisatie de zaak zo sturen en aansturen dat de kwaliteit nog verder omhoog gaat en dat er nieuwe mogelijkheden worden aangeboord, onder andere wat betreft het benutten van het zwembad voor nieuwe doelgroepen.

Zwembad De Viergang draait nog steeds goed. In 2016 zijn er ruim 164.000 bezoekers geweest tegen 161.000 in 2015. Ook 2017 is prima begonnen. In de met niet al te best weer gezegende voorjaarsvakantie kwamen er niet minder dan 6500 mensen naar het zwembad. Het zwembad heeft een goede positie ten opzichte van concurrerende zwembaden in de regio. Sportfondsen heeft baden in Delft, Lansingerland, Voorburg en Wassenaar en kan dus goed kijken en vergelijken. Voor de manager en de medewerkers is de nieuwe leiding natuurlijk wennen, maar zij zijn blij dat het zwembad in elk geval vijftien jaar blijft voortbestaan en ze houden hun baan als ze geen gekke dingen doen. Het overnemen van de arbeidsvoorwaarden was een van de voorwaarden die gemeente vooraf stelde, toen men had besloten om de exploitatie van het zwembad over te hevelen naar een professionele organisatie. De wethouder was meteen duidelijk wat de bedoeling was en onder welke voorwaarden een en ander ging geschieden en ook het bestuur van Stichting Zwembad De Viergang heeft positief meegewerkt en is tevreden met de gevonden oplossing waarbij de toekomst van het zwembad voor minimaal vijftien jaar is verzekerd. Sportfondsen respecteert bovendien volledig de samenwerking van het zwembad met onder sportcentrum en restaurant De Viergang en ook het Medisch Trainings Centrum De Viergang. Overal in Nederland zie je dit soort accommodaties multifunctioneler worden, zeggen de mensen van Sportfondsen, dus waren ze in Pijnacker hun tijd vooruit door meer dan 25 jaar geleden al sport, zwemmen, revalidatie en horeca op één plek samen te brengen!