Wethouder Jaap van Staalduine ging in Tolhek het gouden paar gelukwensen. Op de foto ook dochter Monica en de kleindochters Nikki en Sem.
Wethouder Jaap van Staalduine ging in Tolhek het gouden paar gelukwensen. Op de foto ook dochter Monica en de kleindochters Nikki en Sem. Foto:

Rotterdammers troffen elkaar op straat bij uitlaten van de hond

Toen de Sint Mariastraat in Rotterdam Centrum nog puur Hollands was – nu is het heel internationaal daar – kwamen Aad Huizer en Lena Schuit elkaar daar tegen bij het uitlaten van de hond. Ze waren zeventien en zestien en woonden allebei in die straat. Van de ene ontmoeting kwam de andere. Ze trouwden toen ze negentien en achttien waren en op woensdag 1 maart waren ze vijftig jaar getrouwd.

Door Sjaak Oudshoorn

Met familie en vrienden hebben ze dat op zondag 5 maart groots gevierd bij Van der Valk in Nieuwerkerk. De bedoeling was om met de hele familie een keer een uitstapje te maken maar het in elkaar passen van alle agenda's was zo moeilijk dat het gouden paar nu in mei gezellig een weekje New York gaat doen. En dat wordt zeker ook leuk. Leuk was ook de samenkomst op woensdag 1 maart aan het Vlaardingpad in Pijnacker Tolhek waar het paar alweer veertien jaar met zeer veel plezier woont. Wethouder Jaap van Staalduine kwam het paar gelukwensen. Dochter Monica en haar dochters Nikki en Sem waren er ook.

Tolhek
Monica is 'blijven hangen' aan Pijnackernaar John Duijnisveld, zoon van Jan en Fie van de Noordweg. Ze wonen met hun kinderen aan de Wethouder Sonneveldhof in Delfgauw. Lena en Aad kwamen er vaak oppassen en leerden zo de omgeving kennen. Ze kwamen altijd vanuit Rotterdam naar Delfgauw en dat was best een heel verband. Totdat Monica een keer zei: waarom kom je niet gezellig hier wonen? Er was een project voor seniorenwoningen in Tolhek. Ze schreven zich in maar moesten achter in de rij aansluiten. Toen er heel veel mensen afvielen, kwamen ze toch in aanmerking. Lena: "Ik heb er slapeloze nachten van gehad, omdat ik bang was dat ik als stedeling niet zou kunnen wennen aan het leven in een dorp. En wat dan? Op hangende pootjes terug?

Het was niet nodig: vanaf de eerste dag voelde ik me thuis en genoot ik van de rust." Aad weet nog dat er op een bepaald moment een haas heel rustig voor de deur zat. "Terwijl we in Rotterdam bij wijze van spreken vooral ratten gewend waren", zegt de joviale man lachend. De man heeft altijd de kost verdiend als lasser bij onder meer Verolme, de Gasunie en de NAM. Hij was een pure vakman en als het gezin met de auto op pad ging, wees hij altijd allerlei plekken aan waar hij nog een mooi karwei had gehad. Lena en bij diverse bedrijven koffiejuffrouw geweest en her en der interieurverzorgster. Ze heeft lol om dat woord. Aad en Lena kregen twee kinderen: Monica was er vrij snel en wordt over niet al te lange tijd vijftig. Een kleine vijf jaar later kwam Aad, die getrouwd is met Diana. Zij hebben één kind, Angela. Aad junior was een prima voetballer die bijna het betaalde voetbal heeft gehaald. Aad senior kon ze ook aardig raken. Hij speelde jaren lang bij GLZ: Geestdrift Leert Zegevieren betekent dat. Maar Gele Luizen Zooitje wordt ook goedgekeurd. Al tientallen jaren is Aad voetbalscheidsrechter. Dat doet hij nog steeds met overgave in allerlei sporthallen in Rotterdam en omgeving.

Bougie
Lena is de derde in een gezin van vier en Aad de vierde in een gezin van zeven. Zijn vader was muzikant en vond gewoon werken maar niks. Hij maakte liever werk van muziekmaken en vierde het leven graag met een borreltje op zijn tijd. Aad en Lena zijn jong getrouwd. Ze waren samen nog geen veertig op hun trouwdag toen de chauffeur van de trouwauto het nodig vond om 'Trouw niet voor je veertig bent' op te zetten. Ondanks hun jeugdigheid is het altijd goed gegaan. Af en toe draaien ze er symbolisch even een nieuwe bougie in en dan kunnen ze er weer een tijdje tegen! Kortom: op naar het diamanten huwelijk. Moet kunnen, als je allebei nog zeventig moet worden.