Afbeelding
Foto:

Quincy Dualeh derde van Europa bij EK schermen voor teams

Quincy Dualeh werd onlangs bij het EK schermen in het Bulgaarse Plovdiv derde met het Nederlands team, achter de bijna onverslaanbare toplanden Rusland en Frankrijk. Een topprestatie van de in Pijnacker wonende Quincy en zijn teamgenoten Daniël, Daan en Paul.

Door Sjaak Oudshoorn

Quincy Dualeh schermt in de klasse tot zeventien jaar (cadetten) en wordt op 31 augustus van dit jaar pas zestien. Hij komt dus ook volgend seizoen nog uit in deze klasse. Later deze maand reist hij weer af naar Plovdiv om individueel mee te doen aan het WK dat toevallig in dezelfde stad wordt gehouden als het EK.

Veelzijdig
Thuis in Klapwijk vertelt Quincy over de sport die hij sinds zijn negende beoefent. Quincy is de zoon van een Antilliaanse vader en een Somalische moeder. Hij is grotendeels opgegroeid in het gezin van Floris en Cindy Nonhebel in Klapwijk. Zijn pleegvader is schermer en schermtrainer en zo is Quincy met deze sport in contact gekomen. "Ik wilde eerst aan atletiek gaan doen maar toen is het toch schermen geworden. Het is een heel veelzijdige sport. Je moet kracht, snelheid, reactievermogen en soepelheid hebben, maar ook tactisch inzicht. Het mooie is dat je heel veel kunt doen in een korte tijd op een heel klein speelveld. Ik ben vooral een aanvallende schermer die het van zijn snelheid moet hebben, maar als ik tegenover een jongen sta die nog sneller en aanvallender is, zal ik het tactisch moeten aanpakken en meer vanuit de reactie moeten schermen." Natuurlijk praat Quincy heel veel met zijn pleegvader over schermen. Daar hebben ze alle tijd voor als ze met de auto naar de training rijden bij de de Haagse schermvereniging Ter Weer en weer terug naar huis. Overigens is het alweer een paar jaar geleden dat pa nog van zoonlief kon winnen. "Dat red ik al even niet meer. Quincy heeft zich ontzettend snel en goed ontwikkeld. Voor zijn leeftijd heeft hij een ongebruikelijk hoge handelingssnelheid en explosiviteit." In 2015 werd de derdejaars VWO-scholier aan het Stanislascollege in Pijnacker voor het eerst Nederlands kampioen in de klasse tot veertien jaar (pupillen). In 2016 werd hij tweede bij het NK en was hij van de partij bij het EK in Novisad in Servië, waar hij als jongen van veertien helemaal zelfstandig naar toe reisde. Mede door zijn verleden is hij al jong heel volwassen en zelfstandig. Dit jaar kwam hij bij het EK al heel sterk voor de dag. Individueel werd hij 64ste en met het Nederlands team dus derde door in de strijd om het brons Polen te verslaan, nadat eerder al Servië en Denemarken waren verslagen. Alleen Frankrijk was in de halve finale een maatje te groot. Brons is een topprestatie voor Nederland en dat werd dan ook groots gevierd.

Doorzettingsvermogen
Quincy is vooral in teamverband gebrand om te winnen. Hij is dan iets beter nog dan bij individuele wedstrijden. Zelf vindt hij zijn doorzettingsvermogen vooral een sterk punt. De jongeman traint drie tot vier keer in de week (ook bij de nationale selectie in Amsterdam) en doet daarnaast door het jaar heen aan een stuk of twaalf toernooien mee in binnen- en buitenland. Het komt nogal eens voor dat hij al op donderdag of vrijdag weg moet van school en op maandag nog niet terug is. Het Stanislas werkt daar heel goed aan mee, vooral ook omdat Quincy ook op school zijn uiterste best doet. Het is wel eens lastig om school en sport te combineren, maar het gaat tot nu toe goed. Hij staat er goed voor. Voor andere dingen blijft er echter weinig tijd over, maar gelukkig heeft hij zeker in de nationale selectie een paar goede schermvrienden waarmee hij zijn ontspanning vindt. In de nationale selectie leert hij veel bij. Eind deze maand volgt dus het WK. Dat is in zijn leeftijdsgroep puur individueel. Een beetje jammer is dat de familie Nonhebel alle kosten van de sport en van de internationale toernooien zelf moet betalen. Het gaat net, maar een sponsor zou welkom zijn.

Wil je iemand aanmelden voor de rubriek Sporter van de week? Of misschien wel jezelf? Stuur dan een e-mail met wat informatie naar redactie@telstar-uitgeverij.nl.