Ted is nu met veel plezier in loondienst bij Theo van der Helm in Pijnacker.
Ted is nu met veel plezier in loondienst bij Theo van der Helm in Pijnacker. Foto:

Ted de Bruijn is blij met nieuwe kans na faillissement

Het is bewonderenswaardig hoe Ted de Bruin de zaken van de zonnige kant blijft bekijken, terwijl hij toch een heel zware tijd achter de rug heeft en eigenlijk nog in de financiële ellende zit.

Eind 2015 ging zijn zaak, De Tegelhoek, aan de Volendamlaan in Den Haag naar de Filistijnen. Door een combinatie van factoren kon het bedrijf de zware crisisjaren net niet overleven. Als Ted en De Tegelhoek nog een jaartje respijt hadden gekregen dan hadden ze het misschien nog kunnen redden. In 2016 leefde de badkamerbranche immers weer op.
Ted probeerde een regeling te treffen met de schuldeisers. De zzp-ers die voor hem werkten kreeg hij zo ver dat ze genoegen namen met een deel van hun vordering, maar grotere leveranciers deden dat niet en vroegen faillissement aan. Met als gevolg dat de zaak nu nog steeds niet helemaal is afgewikkeld. "De grotere bedrijven zijn vaak voor rond de zestig procent verzekerd voor dit soort schadeposten en nemen dan geen genoegen met minder. Ik kan dat ergens nog begrijpen ook."
Via een vertegenwoordiger kreeg Ted de Bruin (57) begin 2016 de kans om in zijn vak verder te gaan als verkoper bij Theo van der Helm Sanitair & Tegels in Pijnacker. Natuurlijk gaf het een dubbel gevoel dat hij na vijftien jaar ineens niet meer als ondernemer maar als werknemer over badkamers een deskundig advies stond te geven. Maar wat overheerste was dat hij weer werk had en zijn mooie vak kon blijven uitoefenen. "Nee, geen haar op mijn hoofd die er over denkt om op mijn leeftijd nog een keer voor mezelf te beginnen. Nu kan ik de deur achter me dicht trekken, 's avonds om zes uur, terwijl ik als ondernemer dan nog van alles moest doen. Ik zie het wel aan Theo van der Helm. Als wij aankomen is hij al een paar uur bezig en als wij gaan, is hij nog lang niet klaar. Personeelsleden denken wel eens dat de baas het makkelijk heeft en makkelijk een berg geld verdient. Maar zo eenvoudig is het niet. Ik weet uit ervaring wat er allemaal voor komt kijken en wat het allemaal kost. Theo heeft een groot pand en moet iedere maand het salaris van een stuk of tien mensen betalen. Als het allemaal goed gaat, is dat geen probleem, maar als je een paar slechte jaren hebt door zo'n crisis, dan hol je gewoon hard achteruit."
Ted heeft dat zelf meegemaakt. Hij nam rond 2000 het bedrijf van zijn ouders over waar hij eerst negentien jaar had gewerkt. Dat zat toen nog aan de De La Reyweg. Na een aantal goede jaren besloot hij te verkassen naar een groter pand aan de Volendamlaan en net toen deze investering wat lichter werd en hij dacht aan een buffertje te gaan bouwen kwam de grote crisis van 2008. Uit alle macht heeft hij met zijn vrouw Monique geprobeerd daar doorheen te komen, maar uiteindelijk is dat niet gelukt. "Of ik het anders had moeten doen? Het bedrijf eerder verkopen? Tja, dat had gekund, maar wat was het waard op dat moment? En wat ook meespeelt: je weet niet hoe lang die crisis gaat duren. Ieder jaar denk je: het zal nu toch wel beter gaan terwijl het veel langer heeft geduurd dan iedereen dacht."
Ted praat er gelukkig heel makkelijk en open over. En dat helpt. Natuurlijk grijpt het heel zwaar in zijn leven in en is hij er nog mee bezig – het faillissement is immers nog altijd niet afgewikkeld – maar hij kan er een positieve wending aan geven. Hij is heel blij met de kans die hij bij Theo van der Helm heeft gekregen en hij doet het heel goed. Het is een reële rustige vent die heel gewoon zijn verhaal doet vanuit zijn jarenlange vakkennis. De klanten stellen prijs op zo'n verkoper die weet waar hij over praat, die sympathiek is en voor wie qua service geen moeite te veel is. Ingrid en Theo van der Helm zijn net zo blij met Ted als hij met hen.

En dat Ted misschien nog wel een jaar of tien moet werken omdat zijn beoogde oudedagsvoorziening als sneeuw voor de zon weg was, daar kan hij rustig om glimlachen. Hij heeft het naar zijn zin bij Theo van der Helm in Pijnacker, waar hij vooral prettige mensen mag bijstaan en adviseren. "Het gaat in een dorp iets anders dan in een stad en de smaak wijkt soms wat af – en daar hebben we met Theo soms leuke discussies over – maar het is heerlijk werken hier", zegt Ted tot slot.