Wethouder Abee (links) en Van Egmond ondertekenden het convenant voor de aanleg van de weg.
Wethouder Abee (links) en Van Egmond ondertekenden het convenant voor de aanleg van de weg. Foto:

Nieuwe weg impuls voor tuinbouw

Lansingerland - Al twintig jaar geleden werd er gepraat door de toenmalige gemeente Berkel en Rodenrijs met Pijnacker-Nootdorp over de Verlengde Hoogseweg, een ontsluiting van de Kleihoogt richting Pijnacker. Sinds dinsdag 7 maart staan er handtekeningen onder een convenant dat betekent dat die weg er gaat komen. Eind 2018 is er een aansluiting met de Oostelijke Randweg Pijnacker, die nu wordt aangelegd.

Wethouder José van Egmond van Pijnacker-Nootdorp is blij. "Mooi hoe we als gemeenten grensoverschrijdend samenwerken ten bate van het bedrijfsleven. Met deze verbinding geven we een boost aan de glastuinbouw. De ontwikkelingen in de glastuinbouw zitten weer in de lift, er is reden tot optimisme." Haar Lansingerlandse collega Albert Abee vult aan: "Waar het in de eerste plaats om gaat is dat de weg een impuls is voor de broodnodige herstructurering van dit glastuinbouwgebied. Dat er daarnaast ook een vrijliggend fietspad gerealiseerd wordt is een mooie bijvangst. Dit jaar gaan we aan de slag met een nieuw bestemmingsplan. Als alles goed gaat hebben we eind 2018 dan én deze nieuwe weg, én de oplevering van ons nieuwe station. We krijgen nog mooie 'ontsluitingsmomenten' te vieren."
De Pijnackerse oud-wethouder Piet van Adrichem herinnert zich nog goed hoe er al heel lang over de verbindingsweg gepraat wordt. "Uitgerekend toen we in 2009 ons masterplan presenteerden barstte de crisis los. Nu zijn we dan zo ver dat de weg er komt. De Metropoolregio investeert, niet alleen in de weg maar ook in de omgeving. Dit kassengebied is een diamant temidden van het groen en het water. De diamant moet alleen even gepolijst worden. En daarvoor is een goede bereikbaarheid een eerste vereiste. Daarna is het een kwestie van doorpakken: efficiënt verkavelen, verplaatsen van sommige bedrijven en woningen. En de duurzaamheid vergroten door minder gas en minder middelen per product te gaan gebruiken. Ook willen we de CO2-reductie kracht bijzetten." Hij wijst om zich heen, naar de hypermoderne potrozenkwekerij van Frans van der Burg, waar de ondertekening plaatsvindt. "Hier ziet het er allemaal al heel gelikt uit. Zo moet straks dit hele kassengebied eruit zien."

Cor Ripping en Johan van der Burg zijn door de twee gemeenten aangewezen als vertrouwenspersonen en aanspreekpunten voor omwonenden en ondernemers. Over niet al te lange tijd wordt er een informatieavond voor ondernemers georganiseerd. Dan worden de plannen voor de nieuwe weg, en voor de herstructurering van het kassengebied, gepresenteerd.