Het centrum van Bleiswijk, een van de drie kernen van Lansingerland. Typisch een winkelgebied waar vrijwel alle klandizie lokaal is.
Het centrum van Bleiswijk, een van de drie kernen van Lansingerland. Typisch een winkelgebied waar vrijwel alle klandizie lokaal is. Foto:

Zoetermeer en Leidschendam loeren op lokale klant

Vervolg van voorpagina
De leegstand is in Pijnacker-Nootdorp een stuk groter dan in Lansingerland. In Lansingerland stonden eind 2016 zestien winkels leeg, goed voor 3.331 m2 of wel 7 procent van het aantal winkels en 4 procent van het areaal. In Pijnacker-Nootdorp gaat het om 26 winkels en 5.321 m2, en dat is 14, respectievelijk 9 procent. Een vrij groot verschil, dat des te opvallender is omdat Pijnacker-Nootdorp zowel voor dagelijkse als niet-dagelijkse boodschappen te weinig winkels per 1.000 inwoners heeft vergeleken met de landelijke norm. Ook Lansingerland zit onder die norm, maar minder ver.

Onvoldoende

De rapportcijfers voor het winkelen in de twee gemeentes komen overeen met het landelijk beeld voor gemeentes van dezelfde grootte. Lansingerlanders geven wel een onvoldoende voor bereikbaarheid per openbaar vervoer. De drie dorpskernen zijn geen van alle met de RandstadRail bereikbaar en ook per bus houdt het niet over. In Pijnacker stopt RandstadRail in het centrum, en De Parade in Nootdorp heeft tram 15. Ook vinden Lansingerlanders hun winkelcentra wat saaier dan de inwoners van Pijnacker en Nootdorp, en zijn ze minder te spreken over de faciliteiten. De hoeveelheid parkeerplaatsen en het feit dat die doorgaans gratis zijn scoort wel hoog.

Het Koopstromenonderzoek is echter meteen bij verschijning alweer achterhaald. In de regio staat een aantal grote ontwikkelingen op stapel, die het hele verhaal op de helling zetten. Meest spraakmakend is de komst van de Holland Outlet Mall in Zoetermeer. Al aan het begin van deze eeuw bestonden er plannen voor een outlet winkelcentrum op bedrijventerrein Bleizo, op de grens van Zoetermeer en Bleiswijk. De provincie zette na jarenlang gesteggel echter een streep door de plannen. 'Weidewinkels' zouden de vitaliteit van de binnensteden in gevaar brengen. Nu is het oude plan echter nieuw leven ingeblazen, niet in een weiland, maar in het hart van Zoetermeer. De mall moet het kwakkelende WoonHart met het StadsHart gaan verbinden en krijgt een futuristische vormgeving als een soort glazen krokodil boven de Europaweg.
De ambities zijn groot: er moeten jaarlijks vijf miljoen mensen komen. Vijf miljoen mensen, die dus geen mode of huisraad in de bestaande winkelcentra kopen. Geen wonder, dat er vanuit Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland niet enthousiast op de Zoetermeerse plannen wordt gereageerd. Maar voorlopig ziet het ernaar uit dat de Zoetermeerse mall ergens in 2020 open gaat. Dat is dan een jaar nadat de Mall of the Netherlands opgeleverd is, de nieuwe naam voor Leidsenhage in Leidschendam. Dat wordt momenteel vergroot tot een hypermodern winkelcentrum ter grootte van CentrO in het Duitse Oberhausen. Een concurrent van formaat voor de lokale winkelcentra en een tweede 'beer op de weg'.