Minderhoud is het niet eens met de motie:
Minderhoud is het niet eens met de motie: "De werkwijze van de gemeente is goed en de afhandeling van telefoontjes verloopt prima." Foto:

Hoe bel je het handigst over WMO-zaken?

Stevige politieke onenigheid vorige week donderdag tussen wethouder Bernard Minderhoud en de gemeenteraad. Dat ging over de bereikbaarheid van de gemeente voor burgers die bellen over zogenoemde WMO-zaken.

WMO betekent Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Deze wet wordt voor het grootste deel uitgevoerd door de gemeenten. De WMO beslaat een heel breed terrein: van huishoudelijke zorg tot een traplift en van jeugdzorg tot het aanvragen van een scootmobiel. De gemeente heeft de WMO geregeld via zogenoemde kernteams waar deskundigen vanuit allerlei organisaties in zitten. Je kunt met die teams in contact komen door het gemeentelijk nummer 14015 te bellen. Volgens wethouder Minderhoud zijn er vorig jaar 4.238 telefoontjes gepleegd naar de gemeente over WMO-zaken. Ruim de helft van de mensen wilde de vaste contactpersoon spreken. Twintig procent van de telefoontjes kon direct worden afgehandeld. Het is bij de gemeente zo georganiseerd dat goed opgeleide mensen binnen het zogeheten Klanten Contact Centrum de telefoon aanpakken en in staat zijn om de vraag meteen te beantwoorden of door te verwijzen nar de betreffende deskundige(n). Nu waren er via de ouderenbonden vorig jaar naar verluidt 26 klachten binnengekomen over de gang van zaken. Het zou vooral gaan over slechte bereikbaarheid in die zin, dat het lastig was om de juiste persoon aan de lijn te krijgen terwijl het ook gebeurde dat mensen meerdere malen hun verhaal moesten doen en lang moesten wachten. Deze signalen waren tot de gemeenteraad doorgedrongen en donderdag 16 februari leidde dit out of the blue tot een motie van bijna de hele gemeenteraad met als tekst: "Het keuzemenu van 14 015 moet zo worden aangepast dat in het keuzemenu gekozen kan worden voor direct doorverbinden met een medewerker met kennis van zaken over WMO en de kernteams." De wethouder reageerde onderkoeld op deze motie. Hij was ontstemd dat de 'agendavreemde' motie hem zo laat had bereikt. Hij vond de motie overbodig en tekstueel onjuist. De werkwijze van de gemeente is volgens hem namelijk goed en de afhandeling van telefoontjes verloopt prima door de medewerkers van de gemeente die allemaal goed getraind zijn en goed hun werk doen. De gemeenteraad liet het er niet bij zitten. Diverse raadsleden stelden nadrukkelijk dat ze flink wat signalen hebben gekregen dat de zaken niet altijd goed lopen. Minderhoud wilde dat niet op voorhand uitsluiten, maar stelde andermaal dat de motie niet klopt en ook niet uitvoerbaar is. Hij bleek niet van plan om de werkwijze aan te passen. Vervolgens bracht de burgemeester de motie toch in stemming en alle partijen bleken voor behalve Gemeentebelangen. We houden u op de hoogte van het vervolg en zullen bij de ouderenbonden en het gemeentelijk apparaat nader informeren over wat er wel of niet aan de hand is. Even 14 015 bellen. (SO)