Afbeelding
Foto:

Schaatser Niels Overvoorde: "Ik word ieder jaar nog sterker"

Delfgauwenaar Niels Overvoorde is pas twintig lentes jong en verbetert zich nog enorm als schaatser en wielrenner. Onlangs werd hij Nederlands kampioen marathonschaatsen bij neo-senioren.

Op dit moment staat hij hoog genoteerd in het B-peloton en afgelopen zaterdag reed hij in Deventer mee met de grote jongens van het A-peloton. "Ik word ieder jaar nog sterker en wil graag uitvinden hoe ver ik kan komen", aldus Niels thuis in Delfgauw. Sport is een tijdrovend onderdeel van zijn leven, maar hij doet het graag. "In de winterperiode sta ik drie keer per week anderhalf uur op het ijs van De Uithof. Daarnaast ben ik gemiddeld vijf uur per week op de fiets aan het trainen en verder doe ik ook nog skeelertraining en sprongtraining", aldus de man van de regionale marathonschaatsploeg van Het Groene Hart die onder leiding staat van Kurt Wubben en Joost Juffermans.

IJsvereniging Pijnacker
Eigenlijk is hij pas twee jaar weg onder de vleugels van de IJsvereniging Pijnacker waar hij vanaf zijn jongste jaren heeft leren schaatsen. Pa Marco en ma Hannie namen hem al jong mee naar de ijsbaan. "De eerste jaren was ik helemaal niet zo goed en snel. Pas de laatste jaren kom ik beter uit de verf."

Uithoudingsvermogen
Niels is een man van de lange adem. Dat geldt ook voor het schaatsseizoen op zich. "In het begin gaat het vaak nog wat stroef en in de eerste wedstrijden kan ik me nog niet onderscheiden. Ook dit seizoen gebeurt dat weer. Pas in de loop van december ging het steeds beter draaien. Het duurt altijd even voordat ik echt in vorm raak."

Strijd
"Het mooie van het schaatsen is de techniek. Het luistert allemaal zo nauw. Als je het goede gevoel hebt, dan is het heerlijk om te doen. Het mooie van marathonschaatsen vind ik de strijd, in de aanval gaan, maar toch ook tactisch proberen het zo slim mogelijk aan te pakken. Het allermooiste is steenkapot zitten en dan toch door kunnen gaan, terwijl je om je heen ziet dat je tegenstanders er nog slechter aan toe zijn."

Persoonlijk record
Aan het eind van het seizoen wil hij van de partij zijn bij het NK afstanden voor neo-senioren en dan richt hij zich vooral op de 5000 meter. Zijn PR op die afstand is 6.54, maar daar kan best nog een flinke hap vanaf. Daarnaast doet hij mee aan wedstrijden op natuurijs. Onlangs ging hij twee keer van start op de 200 kilometer op de Weissensee. Beide keren kwam hij na 175 kilometer de man met de hamer tegen, maar dat had vooral ook te maken met de slechte ijskwaliteit als gevolg van dooi.

Elfstedentocht
Vader Marco heeft in 1997 onofficieel de Elfstedentocht gereden, een dag eerder omdat hij niet was ingeloot. Niels kan zich dat evenement nog niet zo goed voorstellen. "Voor onze generatie leeft het nog niet. Als het er ooit van komt, zou het natuurlijk geweldig zijn om dan aan de wedstrijd te mogen meedoen. Mijn eerste doelstelling is een goede A-marathonschaatser te worden. Of schaatsen ooit mijn broodwinning zou kunnen zijn? Ik weet het niet. Dat is maar voor een paar toppers weggelegd en die doen dan ook het langebaanschaatsen er nog bij. Ik zie gewoon wel hoe ver ik kom", aldus Niels die buiten de sport toegepaste wiskunde studeert aan de Haagse Hogeschool in Delft en één dag per week administratief werk doet bij Kamps Transport in Pijnacker. Een gevarieerd en druk leven dat niet veel ruimte biedt aan andere hobby's zoals uitgaan. "Dat is toch niet mijn grootste hobby. Af en toe hier of daar een enkel biertje is genoeg."


In deze nieuwe rubriek stellen wij wekelijks een sportieve inwoner uit Pijnacker-Nootdorp voor. Wil je iemand voordragen? Of ben je zelf heel sportief? Stuur dan een e-mail naar redactie@telstar-uitgeverij.nl onder vermelding van Sporter van de Week.