De burgemeester met het echtpaar Rutten.
De burgemeester met het echtpaar Rutten. Foto:

Zas Rutten en Clara Schuurmans nog fit en scherp van geest

We waren vorige week bij Zas Rutten en zijn vrouw Clara Schuurmans ter gelegenheid van hun zestigjarig huwelijk. Op 13 februari 1957 zijn ze voor de wet getrouwd en op 27 juni 1957 in de kerk.

Door Sjaak Oudshoorn

Ze vieren ieder jaar de kerkelijke huwelijksdatum maar werden nu herinnerd aan de wettelijke datum, omdat het Koningshuis, de Commissaris van de Koning en ook de burgemeester van Pijnacker-Nootdorp aan de bel trokken. Althans, de eerstgenoemde twee stuurden een mooie felicitatiebrief. De burgemeester legde een felicitatiebezoek af bij het echtpaar Rutten in de Emmastraat en overhandigde Zas en Clara een mooi boeket. Ze wonen daar al ruim veertig jaar nadat ze de eerste periode van hun huwelijk in de Sophiastraat doorbrachten. Daarnaast is Clara op 10 februari 88 jaar geworden en Zas op 12 februari 94 jaar; dus alle reden voor een gezellig etentje met familie op het cruiseschip de SS Rotterdam. Zas en Clara zijn nog goed fit. Tot haar 85ste heeft Clara nog op de gym gezeten en nu beweegt ze mee met de ochtendgymnastiek op televisie.

Zas is een geboren en getogen inwoner van Pijnacker. Hij is een zoon van Toon Rutten (geboren in 1884) en Maria Boerlage. Zijn moeder is overleden in 1936 toen Zas veertien jaar oud was en inmiddels al tachtig jaar dood. Zijn oudste zus Mien heeft, na het overlijden van zijn moeder, de zorg voor het gezin op zich genomen. Zijn vader is overleden in 1956 dus ook al meer dan zestig jaar geleden. Zas was de negende in een gezin van dertien kinderen waarvan er nog twee in leven zijn. Behalve Zas is dat zus Tonny. Clara Schuurmans komt uit Berkel en is de jongste uit een gezin van twaalf kinderen, zes jongens en zes meisjes. Zij is als enige daarvan nog in leven. Haar vader Gerrit Schuurmans komt oorspronkelijk uit Brabant en is naar Berkel gegaan voor werk op een boerderij. Haar moeder heette Helena Noordermeer en kwam uit Bleiswijk.

Ten dans vragen
Zas en Clara hebben elkaar een kleine 67 jaar geleden ontmoet tijdens een dansavond in het Parochiehuis in Berkel en Rodenrijs. Zas ziet het nog zo voor zich: de mannen moesten een meisje ten dans vragen. Er zaten er drie naast elkaar; de middelste vroeg hij ten dans. Dat was Clara. Ze maakten kennis en kregen verkering. Na 6,5 jaar trouwden ze. Zas was toen 34 en Clara 28. Ze hebben drie zoons (Rob, Hans en Peter) en drie kleinkinderen. Hun oudste zoon Rob woont met zijn gezin in Velp in Gelderland. Zas was op de lagere school altijd de tweede van de klas; alleen Jan Langelaan kwam hij niet voorbij. Zijn broers en zussen zeiden altijd dat Zas moest gaan doorleren. Dat was echter te duur voor het gezin Rutten en dus ging Zas op zijn twaalfde voor vijf cent per uur bij een tuinder werken. Na zestig uur had hij het lieve sommetje van drie gulden verdiend! Clara vertelde dat ze in haar jonge jaren vanuit Berkel naar Schiebroek fietste om daar bij bejaarde mensen te werken. Zas is op zijn 25ste begonnen bij de Gist Brocades in Delft waar hij zich via diverse interne opleidingen heeft opgewerkt tot pijpleidingspecialist; Clara heeft zich in die tijd vooral aan het gezin gewijd. Zas ging op zijn 62ste (na 37 dienstjaren) met de VUT en daarna met pensioen. Intussen geniet hij samen met Clara dus alweer meer dan dertig jaar van zijn vrije tijd. Clara zegt dat ze soms heimwee heeft naar de tijd van de fietsvakanties in het Rijn- en Moezelgebied in Duitsland. Eerst met hun zoons en later samen. Ze zijn ook blij met hun huidige leven in en rond het huis en met hun gezondheid. Clara en Zas zijn echte tuinliefhebbers en zijn daar veel mee bezig in het voorjaar en de zomer. Ze zijn gelukkig nog zo mobiel dat ze zelf nog de boodschappen kunnen doen. Zonodig krijgen ze steun van hun drie zoons die alle drie met succes economie hebben gestudeerd op de Erasmus Universiteit. Zas had in een andere tijd ook best willen doorleren, maar behalve trots op zijn zoons is hij ook trots op wat hij zelf uiteindelijk heeft bereikt!