Twan repareert en regelt alles. Hij maakt je telefoon en kijkt ook nog even of je ergens anders goedkoper uit bent.
Twan repareert en regelt alles. Hij maakt je telefoon en kijkt ook nog even of je ergens anders goedkoper uit bent. Foto:

Jongen (14) met eigen bedrijf: Twan's Elektronica Oplossingen

Twan Lindenburg uit Pijnacker is pas veertien jaar maar heeft al anderhalf jaar zijn eigen bedrijf: Twan's Elektronica Oplossingen. Zijn moeder Cissy van Winden begon eind 2015 als freelance uitvaartverzorger en dat was voor Twan het sein om 'ook voor zichzelf te beginnen'. De 3 havo-leerling is handig met onder meer telefoons, computers, alarmsystemen en televisies maar zoekt ook voor je uit waar je goedkoper uit bent met je internet-, tv- of telefoonabonnement, je zorgverzekering of je gas- en energielevering.

Door Sjaak Oudshoorn

Twan is een bijzondere jongen. Met zijn intelligentie en handigheid is hij zijn leeftijd ver vooruit, maar op het sociaal-emotionele vlak wijkt hij wat af van de standaardjongere van veertien. Hij heeft ADHD en het zogeheten Syndroom van Asperger (een vorm van autisme). Daarom zit hij ook niet op een standaard-havo, maar op speciaal voortgezet onderwijs. Zo moeilijk als het voor Twan vaak is om zicht te hebben op zijn eigen persoon en zijn eigen denken en functioneren – 'geen idee' zegt hij dan steeds heel snel als je daar naar vraagt – zo kien is hij met allerlei zaken in het dagelijks leven. Hij is een jongen die altijd iets te doen moet hebben. Dus vindt hij het heerlijk om buiten school in zijn vrije uren naar 'een klant' toe te gaan om een slome computer weer op te schonen, een alarmsysteem aan te leggen of een nieuwe televisie te installeren en af te stellen. Hij kan ook bijna alles repareren, behalve witgoed en Senseo-apparaten. "Die Senseo's dat zijn van die dingen die je alleen uit elkaar krijgt door ze heel hard op de grond te gooien." Er blijft genoeg over voor Twan die een prachtig bedrijfsfoldertje heeft laten maken, waarin hij zichzelf netjes voorstelt, om vervolgens op te sommen wat hij allemaal voor de mensen kan betekenen en onder welke voorwaarden. Hij heeft geen vast tarief, maar laat het aan de klanten over wat ze zijn diensten waard vinden.

In de eerste maand van het nieuwe jaar heeft Twan al negen klanten mogen bijstaan met van alles, wat hem een omzet van 204 euro heeft opgebracht. Hij is daar heel tevreden over. Hij meldt nog dat hij materialen tegen kostprijs levert. Als je ziet wat Twan voor je verdient via de besparingen die hij voor je uitzoekt, dan levert hij zelfs geld op! Ook zijn werkgebied meldt hij: "Omdat ik meestal op de fiets naar u toe kom, is mijn werkgebied vooral Pijnacker, Nootdorp, Delfgauw, Oude Leede, Berkel en Rodenrijs, Zoetermeer en Delft. Den Haag kan ook omdat ik een OV-kaart heb. Verder weg kan in overleg", aldus Twan die vervolgens gekscherend naar de achterkant van de folder verwijst. Die blijkt maagdelijk wit en leeg. Geen punt: wat Twan te melden heeft, past op één A-viertje. Voor de rest is het: vooral daden en niet te veel woorden!

Twan werkt voor particuliere klanten, maar ook voor bedrijven. Infinity Uitvaartzorg, een collega van moeder Cissy, laat het een en ander door Twan doen en is zelfs uitgegroeid tot een vaste klant. Ook zijn eigen moeder is een goede klant. Ze is alleen wel de slechtst of minst betalende klant. Alles opgeteld heeft Twan 1,50 euro aan zijn moeder verdiend. Daar staat tegenover dat zij hem wel mentaal, (op)voedkundig en bedrijfseconomisch begeleidt gedurende een flink deel van de dag. En dat is ook veel waard.

Twan kan best wispelturig zijn met op tijd uit bed komen, bijtijds naar school gaan en daar de dingen doen die nodig zijn om zijn schoolloopbaan ook goed te laten lopen. Het gaat in grote lijnen best goed, maar soms heeft hij een stokje achter de deur nodig. Waar een andere ouder kindlief dan huisarrest geeft, daar geeft Cissy soms 'klantarrest'. Hij mag dan voor straf enkele dagen niet naar een klant en dat vindt Twan niet leuk. Zijn bedrijfje geeft hem veel voldoening en hij wil natuurlijk zijn klanten niet teleurstellen…

Het klantarrest duurt dan ook nooit lang. Bel of mail dus gerust naar Twan Lindenburg: 06 - 345 11 068 of twanlindenburg@hotmail.com.