Fotografie en kookkunst met elkaar te combineren op een mooie locatie in Frankrijk: dat moet wel een succes worden.
Fotografie en kookkunst met elkaar te combineren op een mooie locatie in Frankrijk: dat moet wel een succes worden. Foto:

Topfotograaf en topkok maken mooie melange

Fotograaf Victor van Leeuwen en culinair kunstenaar Carlo Straver kwamen elkaar onlangs tegen bij Riverdale in Nootdorp, in het kader van een meeting van de Ondernemersvereniging Pijnacker-Nootdorp. De ontmoeting leidde tot een mooi plan cq project: Cook & Fotoshoot Experience.

Victor maakt zelf al jaren fotografiereizen naar allerlei landen, vorig jaar nog naar IJsland. Vaak doet hij dat met een collega. Fotograferen in den vreemde, in een mooi land met bijzondere natuur en cultuur, vindt hij heel inspirerend. Al langer dacht hij over een studiegroepsreis, met als doel om ter plaatse met een aantal mensen met fotografie aan de slag te gaan. Het resultaat van het onderhoud met Carlo Straver is dat er van 3 tot en met 9 september van dit jaar een gecombineerde fotografie- en kookstudiereis/vakantie gaat plaatsvinden: Cook & Fotoshoot Experience. Maximaal negen mensen kunnen daar aan meedoen. Carlo en Victor vertellen over het wat, hoe en waarom van het project dat 695 euro per persoon kost.

De oude bakker
Carlo Straver en zijn partner Pauline hebben in een prachtig deel van Frankrijk een eigen vestiging onder de naam Le Vieux Boulanger (de oude bakker) in het plaatsje met de prachtige naam Saint Priest la Roche. Ze organiseren in hun chambres d'hote al zo'n tien jaar culinaire vakanties, waarbij mensen in een schitterende omgeving leren koken en tegelijk met elkaar een heerlijke vakantie beleven met lekker koken én eten en drinken!

Leren fotograferen
Daar komt nu dus nog een extra dimensie bij met: leren fotograferen. Victor is al heel lang van mening dat het een meerwaarde heeft als je schijnbaar verschillende disciplines en vakgebieden met elkaar combineert. Wat is branchevreemd? In feite zijn fotografie en gastronomie allebei vormen van kunst. Door ze goed te combineren krijg je de altijd mooie som: 1 plus 1 is 3.

Bij de uitwerking van het project ontdekten Carlo en Victor hoe mooi het een het ander versterkt en aanvult. De deelnemers zijn vijf dagen in touw en iedere dag is er een ander thema. Een eenvoudig voorbeeld is dat op een van de dagen 'straatfotografie' wordt gecombineerd met 'inkopen doen op de markt' voor het eten van die avond. Gedurende de ochtend en begin middag zijn de deelnemers aan het (verder leren) fotograferen en vanaf half vier begint het culinaire deel van de dag. Op een andere dag wordt het fotograferen van oude gebouwen gecombineerd met het leren bereiden van klassieke gerechten.

Of je nu fotografeert of kookt, het is allebei creatief en kunstzinnig bezig zijn. Natuurlijk moet een bepaalde technische basis zijn, maar dat is niet de hoofdzaak. De kunst van beide bezigheden is leren kijken, leren combineren en ook visualiseren. Carlo: "Je kunt nog zo'n lekker gerecht maken, als je het niet mooi en aantrekkelijk kunt presenteren, dan is het werk niet helemaal af."

Tweedimensionaal
Victor van Leeuwen wilde deelnemers gedurende de week anders de wereld in leren kijken. "Ze gaan hoogte en breedte leren zien en leren de diepte uit te schakelen. Dat is de kunst: van driedimensionaal naar tweedimensionaal. Wat onze ogen aan diepte zien, ziet het oog van een camera niet. Dat wil ik de deelnemers laten zien, gewoon door overdag te doen en 's avonds de resultaten te bekijken en te bespreken. Natuurlijk komt daar ook techniek bij kijken maar dat is niet de hoofdzaak. Je hoeft ook niet een heel bijzondere camera te hebben om mee te doen. De mooiste foto die een deelnemer aan een van mijn cursussen maakte, was gewoon met een i-Phone gemaakt."

Kunst van het koken
Carlo zegt dat de deelnemers aan het eind van de Franse week ontzettend geïnspireerd zijn geraakt om voortaan alleen nog maar heerlijke gezonde dingen te maken, zonder pakjes, zakjes en kunstmatige smaakversterkers, maar met louter natuurlijke producten en ingrediënten. "De kunst van het koken om smaken zo te combineren dat het klopt en dat het er ook nog eens verrassend smaakvol en lekker uitziet."

Boeiende reis
Fotograferen en koken zijn allebei kunsten en de heren zijn in hun vakgebied echte kunstenaars. Waarom wordt de een dan fotograaf en de ander kok? Victor zegt heel eenvoudig dat koken destijds zijn ding niet was: "Ik liet zelfs water nog aanbranden." Nadien is hij zich ook in de kookkunst meer gaan verdiepen: met een aantal collega-ondernemers doet hij vier keer per jaar een kooksessie in de Pijnackerse studio van Carlo.

Carlo is kok geworden door zijn hart te volgen en zijn jongensdroom waar te maken. Koken zit Carlo in de genen! Koken is zijn werk en fotograferen zijn hobby. Het mooi in beeld brengen van zijn gerechten is voor hem heel belangrijk. De heren genieten ervan dat twee verschillende vakgebieden zo met elkaar worden gecombineerd dat ze elkaar versterker. Ze zijn er van overtuigd dat het een boeiende reis wordt onder de noemer: Cook &Fotoshoot Experience.

Je vindt meer praktische informatie op de sites:
www.levieuxboulanger.nl
www.victorvanleeuwen.nl
www.carlostraverculinair.nl