Is de koffie van de burgemeester wel fairtrade? 
(Foto: Martijn Mastenbroek)
Is de koffie van de burgemeester wel fairtrade? (Foto: Martijn Mastenbroek) Foto:

Hoe fairtrade en duurzaam is het gemeentekantoor?

De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft in 2013 een toezegging gedaan om onder andere fairtrade- en duurzame producten te gaan inkopen.

De fracties van GroenLinks, Partij van de Arbeid en Partij voor de Dieren zijn intussen zeer benieuwd naar de stand van zaken. Ze hebben het college vragen gestuurd over de aanwezigheid van fairtrade- en duurzame producten in het gemeentekantoor.

De directe aanleiding van de brandbrief is niet bekend, maar enig wantrouwen is wel merkbaar. Waarom is er van het besluit afgeweken om in 2014/15 een Fair-Trade gemeente te zijn? Is daar ooit melding over gemaakt aan de raad? Zo luidt onder meer een vraag in de brief.

Ook inwoners van Pijnacker-Nootdorp kunnen iedere dag een bijdrage leveren aan duurzame armoedebestrijding. Heel makkelijk door te kiezen voor fairtrade producten. In de supermarkt, op het werk, in een restaurant. Maar wat is fairtrade? Door fairtrade producten te kopen investeer je in mensen in ontwikkelingslanden. Via fairtrade ontvangen zij een eerlijke prijs voor hun producten en werken zij onder menswaardige omstandigheden. Dus geen kinderarbeid en geen extreem lange werkdagen. Maar wel aandacht voor milieuvriendelijke productieprocessen.