Bennita Ammerlaan van De Helm met enkele jongere liefhebbers: Barend Sparreboom, Sander van der Toorn en Quinten Zuidgeest. Ze verlieten ‘Schots’ maar zeker niet scheef de slijterij/proeverij…
Bennita Ammerlaan van De Helm met enkele jongere liefhebbers: Barend Sparreboom, Sander van der Toorn en Quinten Zuidgeest. Ze verlieten ‘Schots’ maar zeker niet scheef de slijterij/proeverij… Foto:

Mudjevolle whiskyproeverij bij De Helm

Een winkel en proeflokaal stampvol gezellige mensen, tafels met wel achtentwintig verschillende whisky's:de droom van iedere whiskyliefhebber.

Door Linda Vaandering

Vrijdagavond 17 februari was er bij Slijterij De Helm in Pijnacker weer een ouderwets gezellige whiskyproeverij. Veel oude bekenden waren er op af gekomen, maar deze keer ook veel 'nieuwelingen'. Leuk is dat dit voormalige mannen-op-leeftijd-bolwerk sinds enige tijd wordt aangevuld met whiskyminnende vrouwen. Ook steeds meer jongeren vinden hun weg in het serieuze whisky proeven.

Glen Ketih
Vier verschillende tafels bemanden en bevrouwden Rob Kouwenhoven en zijn collega's, met heel verschillende whisky's. Van wat ze noemden 'vrouwenwhisky's' (wat dat ook moge zijn) tot heel stevige peaty whisky's van wel 63 procent. Hoewel smaken enorm verschillen, waren veel aanwezigen het er, na veel, héél veel proeven, over eens dat de Glen Keith uit 1992 wel een toppertje was. Maar 115, 95 euro voor dat toppertje was vaak toch een brug te ver. Ook de Arran's waren favoriet. Veel drukte en gezelligheid rond deze tafel, waar deze keer ook whisky's bij waren die waren gerijpt op port- en madera-vaten. Van de laatste soort staat er nu een aan de Molenweg in de kast te prijken. Zo lang het duurt…