De brand verwoestte een groot deel van de kantine van RKDEO. (Foto: Jonathan de Bruin)
De brand verwoestte een groot deel van de kantine van RKDEO. (Foto: Jonathan de Bruin) Foto:

Doorbraak brandstichting RKDEO

De politie heeft dinsdagochtend vijf jongens, in de leeftijd van zeventien en negentien jaar, in hun woningen aangehouden als verdachten voor de brandstichting bij RKDEO.

In de kantine van RKDEO vond tijdens de jaarwisseling een brand plaats die veel schade veroorzaakte. Omdat brandstichting de oorzaak was, startte de politie een onderzoek. Uit dit onderzoek bleek onder andere dat een brandbom de oorzaak was. Uiteindelijk kregen rechercheurs meerdere verdachten in beeld. Zij hielden dinsdagochtend vroeg vier minderjarigen aan, drie zeventienjarigen uit Nootdorp, een zeventienjarige uit Den Haag en een negentienjarige Hagenaar. De recherche onderzoekt de betrokkenheid van de verdachten en sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Opluchting
Over de onderzoeksresultaten kan teamchef Gerard Anker van bureau Pijnacker-Nootdorp nog niets naar buiten brengen, maar opgelucht is hij wel: "Dinsdagmorgen zijn maar liefst 25 collega's ingezet om de verdachten aan te houden en huiszoekingen te verrichten. Je kunt je voorstellen dat het een enorm intensieve periode is geweest. Wij hebben vanaf het begin deze zaak zeer serieus genomen en van dichtbij gezien wat voor impact de brand heeft gehad op de leden en vrijwilligers van RKDEO. Alles is werkelijk uit de kast gehaald om deze zaak op te lossen. Wij zijn daarom enorm opgelucht."

Stevige zaak
De rechter-commissaris en het Openbaar Ministerie nemen de zaak nu over. "Het onderzoek belandt nu in de volgende fase", zegt hij. Vier van de vijf verdachten zijn minderjarig, maar dat betekent niet dat deze jongens snel weer worden vrijgelaten. "Ook minderjarigen kun je vastzetten, maar dat is echt een beslissing van de rechter-commissaris." Politieman Anker denkt een stevige zaak te hebben: "Anders krijg je geen toestemming van het Openbaar Ministerie om deze aanhoudingen te verrichten." Burgemeester Francisca Ravestein laat in een eerste reactie weten: "Dit is mooi nieuws en fantastisch werk van de politie. Er is hard gewerkt door het team om de verdachten op te sporen. Het lijkt mij voor RKDEO ook goed om te weten dat de verantwoordelijken niet aan hun straf ontkomen." (MM)