Hanna en de jonge Stefan: voor elkaar bestemd? (foto Marie Louise Boissevain)
Hanna en de jonge Stefan: voor elkaar bestemd? (foto Marie Louise Boissevain) Foto:

Manna Musicals: vijf liefderijke brieven

Zij ergert zich eraan dat hij het dopje niet op de tandpasta doet en hij vindt dat gezeur. Zij wil vaak praten en hij had toch al gezegd wat hij wilde. Zo maar wat irritaties in een gemiddeld huwelijk.

Door Linda Vaandering

Manna Musicals bezong zaterdag 11 februari De Vijfde Brief. De titel slaat op vijf brieven die een liefdevolle vader aan zijn dochter Hanna schrijft. Hij waarschuwt haar al min of meer als ze stapelverliefd gaat trouwen met haar grote liefde Stefan. "Wij zijn voor elkaar gemaakt", zingen ze. Maar vader schrijft: 'er zijn verschillen tussen mannen en vrouwen, dat is alleen maar goed. Hij zal nooit jouw beste vriendin zijn, hij is je man!' Hierna volgen nog vier wijze brieven.
De Delfgauwse Els Calvert schreef pakkende teksten op onder meer de melodie van Let it Be, Come What May, en No Woman, No Cry. 'Geen koeien, geen vlaai'. Een geweldige vondst. Een rasta-barkeeper legt Stefan, die na tien jaar huwelijk murw en moe aan de bar hangt, uit dat vlaaien erbij horen als je prachtige koeien hebt. Je kunt wel alleen blijven, maar dan mis je zo veel moois. Maar zonder slag of stoot gaat het nergens.
Zaterdag 11 februari was de première van musical De Vijfde Brief in het Kerkelijk Centrum Delfgauw. 's Middags nog niet helemaal, maar 's avonds een compleet volle zaal.
Manna Musicals wil met De Vijfde Brief een herkenbaar en bemoedigend verhaal met humor brengen, dat begint waar de meeste sprookjes eindigen.

Hanna en Stefan maken samen een voor veel stellen herkenbare reis van liefhebben, delen, twijfelen, om uiteindelijk na een zware periode, toch weer vol voor elkaar te kiezen.
Vader schreef ook: "Prettig scheiden klinkt heel hip. Contractbreuk is van deze tijd. God werkt juist niet met een verbond; dat duurt totdat de dood ons scheidt."

Wie deze bijzondere musical nog wil zien, kan nog gaan kijken in Warmond (bij Leiden) op 17 maart, Dordrecht op 18 maart en in Gouda op 25 maart. Meer informatie en reserveringen: www.mannamusicals.nl of facebook.com/mannamusicals.

Overigens is de musical een vervolg 'Een vrouwending', ook een productie van de hand van Els Calvert die vorig jaar in Pijnacker-Nootdorp en ook daarbuiten is uitgevoerd.
De vijfde brief gezien op zaterdagmiddag 11 februari in het Kerkelijk Centrum. Spelers zijn: Aldo van Ruiten, Lisanne Breman, Jonatan Bruggeman, Georgie Sonneville, Adrienne van Ruiten, Tanja Bos, Rianne Boerefijn, Christa van der Linden, Wilma van Tongeren en last but not least Martine de Jong die oorspronkelijk als vocal coach bij Manna Musicals was betrokken, maar uiteindelijk een hele rol voor haar rekening nam.