Niets was weer te dol bij de Plukkers...
Niets was weer te dol bij de Plukkers... Foto: Sjaak Oudshoorn

Plukkers verliezers of juist winnaars

Géén 6,3 miljoen winnen: gebeurt er dan gewoon niets, of ben je ineens een enorme loser? In het stuk Verliezers van de ongekend populaire Pijnackers/Nootdorpse toneelclub Plukkers op de Planken wint de Nootdorpse Dorpsstraat de straatprijs in de Postcodeloterij. Iedereen viert uitgelaten feest, behalve de familie van Gorp, die nét twee maanden daarvoor de Postcodeloterij had opgezegd en in plaats daarvan lootjes voor de speeltuin had gekocht.

Door Linda Vaandering

Zoals altijd gebeurt er weer van alles op het toneel. De winnende buren komen het er bij de verliezende Van Gorpjes eens fijntjes in wrijven. Presentatrice Roos (Joke van der Kraan) besluit er met haar zwijgzame cameraman (Arie Hoogerbrugge) een reality soap van te maken. Moeder Van Gorp wil zelfmoord plegen door van de bank te springen, de gothic dochter (Dayan de Krijger) ziet het allemaal als al voorspeld door Nostradamus en vader (Frans van der Meer) besluit van de gelegenheid gebruik te maken in het programma zijn seniorenfrituur aan te prijzen. Een gat in de markt, slappe patat en gehaktballen met reuzel Zijn moeder (Marian Hooijmans) maakt ze zelf met in de zaal heel goed te ruiken kattenvoer. Dan raakt oma aan de race en vervolgens honderden andere senioren in bejaardentehuizen en verzorgingsinstellingen. Koren op de molen van presentatrice Roos, dat dan weer wel.
Maar… de Van Gorpjes winnen met de speeltuinloterij een weekje Center Parcs. Buurvrouw (Nel van Veen) gaat gezellig mee omdat haar nieuwe keuken geplaatst wordt. Dochterlief komt tot rust in de natuur en gaat van gothic zwart nu grijs dragen en moeder ligt heerlijk in de zon, hoewel ze nog wel last heeft van nachtmerries. Als vader dan ook nog een baan aangeboden krijgt als beheerder en ze in het park mogen blijven wonen, is het eind goed, al goed.
De Plukkers leveren altijd precies wat ze beloven: een lekker avondje ongecompliceerd plezier. Ze zijn op hun best als ze kunnen improviseren. Zaterdagavond kwam een flink gezelschap een minuut of tien te laat de zaal in stiefelen. Met een luid 'Te laat!' legden de spelers het spel stil en gingen rustig op de bank zitten wachten tot iedereen zat en Frans van der Meer riep snel dat ze het begin terug konden kijken op 'Uitzending gemist'. Onverstoorbaar bleven ze wachten, terwijl de zaal in een deuk lag, en pas toen het hele gezelschap zat, gingen ze met een 'Ja, we kunnen weer', rustig verder waar ze gebleven waren. Hilarisch. Net als het moment waarop Jos Rutten ergens enorm over tekeer ging en er midden in zijn monoloog, vlak voor zijn gezicht op de eerste rij, echt enorm gelachen werd. "Ik ben nog niet klaar", zei hij glashard, en ging daarna door waar hij gebleven was. "Verliezers' gezien op zaterdag 11 februari in een bomvol CulturA. De loterij na afloop van de voorstellingen heeft ruim 3.700 euro opgebracht voor Carmen Ullersma in Moldavië.