De geslaagden op de foto.
De geslaagden op de foto. Foto: Sjaak Oudshoorn

Diploma voor jeugd EHBO-ers

Pijnacker- Een groep van 25 jongens en meisjes van rond de twaalf jaar is dinsdag 31 januari geslaagd voor de opleiding tot Jeugd EHBO-er, georganiseerd door het Rode Kruis afdeling Pijnacker-Nootdorp. De kinderen ontvingen allen een mooi Jeugd-EHBO certificaat uit handen van hun EHBO-jeugdinstructeurs Anne van der Burg en Raymond Schoemaker.

De groep jonge, enthousiaste en best ook wel fanatieke kinderen is in september vorig jaar begonnen met hun EHBO-opleiding. Deze opleiding werd op 31 januari afgesloten met een examen en een feestelijke diploma-uitreiking, waarbij ook de ouders en andere genodigden van harte welkom waren.

Examinator
Examinator dokter E. Gransjean van de huisartsenpraktijk Emmapark, constateerde dat alle kandidaten theoretisch en praktisch van een behoorlijk goed niveau zijn. Voldoende om het diploma in ontvangst te mogen nemen. Zij zijn dan ook niet voor niets vanaf september wekelijks in totaal achttien lessen van een uur bij elkaar geweest om inzicht te krijgen in het levensreddend handelen en alles wat daar aan theorie en praktijk achter schuil gaat.        

Vrijwillig
De kinderen die zich vrijwillig voor de cursus hadden opgegeven, hebben heel wat geleerd over het leggen van verbanden; het oefenen met levensreddende handelingen zoals het alarmeren van hulpdiensten en de stabiele zijligging. Tijdens de laatste les zijn ongeval situaties geƫnsceneerd met behulp van zogeheten LOTUS-slachtoffers. Dit zijn mensen die een slachtoffer goed kunnen naspelen, zodat je het idee hebt dat het om een echt slachtoffer gaat.

Theorie
De EHBO-jeugdinstructeurs, die Rode Kruis-vrijwilligers zijn, hebben dit jaar interactief met behulp van een computerpresentatie, de theorie behandeld. Omdat er veel van tekeningen, filmpjes en foto's gebruik werd gemaakt, konden de kinderen zich ook een beter beeld van letsels en eerste hulp vormen.
Zoals al vele jaren werd de opleiding logistiek ondersteund door Mirjam van Bernhoven, coƶrdinator Jeugd EHBO van het Rode Kruis Pijnacker-Nootdorp. Zij is vrijwilliger bij het Rode Kruis en verzorgt alle aanvragen voor EHBO in Pijnacker-Nootdorp (ehbo-pn@hotmail.com of 06-49828413).

In september van dit jaar zal er weer een opleiding voor kinderen in de hoogste groepen van de basisscholen van Pijnacker-Nootdorp worden georganiseerd evenals een cursus voor volwassen EHBO-ers.
Het is van groot belang dat zo veel mogelijk mensen de kunst van 'eerste hulp bij ongelukken' beheersen.
Het Rode Kruis Pijnacker-Nootdorp bestaat sinds 6 mei 2003 en is ontstaan uit een fusie van het Rode Kruis Pijnacker en het Rode Kruis Nootdorp. De club werkt met ongeveer 75 vrijwilligers? die zich belangeloos inzetten voor hulpbehoevende plaatsgenoten. Iedere dag staan zij paraat dankzij de steun van personen, bedrijven en instellingen uit de regio.