Sophie Donkervoort trefzeker tijdens de eerdere ontmoeting met DeetosSnel (foto: Aleid Auwerda)
Sophie Donkervoort trefzeker tijdens de eerdere ontmoeting met DeetosSnel (foto: Aleid Auwerda) Foto: Sjaak Oudshoorn

Sophie Donkervoort: "Iedereen wil dit"

Pijnacker – Korfbalhoofdklasser Avanti maakt zich op voor een spectaculaire finale van de competitie. Met nog twee speelronden te gaan is plaatsing voor de play-offs dichterbij dan ooit. Zaterdag (20.00 uur, sporthal De Viergang) staat tijdens de laatste thuiswedstrijd Oranje-Wit op het programma.

Bepalend voor de huidige derde plaats was de 26-30 zege van afgelopen zaterdag bij DeetosSnel.

Spannend
"Een hele spannende wedstrijd", kijkt speelster Sophie Donkervoort (24) voldaan terug op een heet avondje Dordrecht. "Je merkte dat de groep onder druk stond. Bij verlies konden we de tweede plaats vergeten. Vorig jaar waren we er ook heel dichtbij en toen is het niet gelukt. Dus iedereen was enorm gebrand om te winnen."

Op papier
Dat de ploeg van trainer/coach Erwin van der Putten op papier ook nog kan degraderen, gaf het duel met DeetosSnel zo mogelijk nog extra lading.

Raar gevoel
"Dat is een heel raar gevoel", onderkent Donkervoort, die in Dordrecht een sleutelrol vervulde. In de laatste tien minuten van de cruciale wedstrijd liet Van der Putten met een tactische meesterzet Sophie Donkervoort van vak wisselen, waardoor ze tegenover de tot dat moment ontembare DeetosSnel-jeugdinternational Bret Zuijdwegt (7 goals) kwam te staan.

In het slot
Donkervoort gooide de deur in het slot en kreeg als beloning alle ruimte om in de laatste vier minuten bepalend te zijn voor haar ploeg. De 25-27, 26-29 en 26-30 kwamen uit haar handen en luidden de overwinning in. "Ik weet ook niet wat ik had", kon ze er na afloop om lachen.

Punt minder
Avanti heeft nu nog een punt minder dan DeetosSnel, dat nog altijd tweede staat en daarmee virtueel aanspraak maakt op de play-offs met promotie naar de Korfbal League als ultieme doel. Maar na komend weekend zouden die rollen zomaar omgedraaid kunnen zijn. Donkervoort: "DeetosSnel moet naar kampioen KCC, dat veruit de beste ploeg in onze poule is. Ik ga ervan uit dat KCC graag ongeslagen wil blijven, terwijl wij tegen Oranje Wit spelen dat al is gedegradeerd." Onderschatting ligt dan op de loer. "Maar als ik de sfeer in de spelersgroep proef, ben ik daar niet bang voor. Bij winst hebben we het behalen van de play-offs in eigen hand. Iedereen wil dit zo graag."

Supporters
De supporters zullen zaterdag opnieuw erg belangrijk zijn, zoals de blauw-witte aanhang ook in Dordrecht nadrukkelijk van zich deed spreken. "Als je scoort en iedereen springt op van de tribune, dan krijg ik daar kippenvel van. Zeker de laatste minuten ging het publiek helemaal los. Dat helpt enorm."