Informatie over mensenrechten en vrijheid op scholen is belangrijk.
Informatie over mensenrechten en vrijheid op scholen is belangrijk. Foto: Sjaak Oudshoorn

Amnesty zoekt nog minimaal vijftig collectanten

In de week van 6 tot en met 11 maart is de jaarlijkse collecte voor Amnesty International. De werkgroep die actief is in het gebied Pijnacker-Nootdorp en Ypenburg haalde vorig jaar 11.000 euro op. Geld dat keihard nodig is voor het werk dat Amnesty wereldwijd doet voor recht en vrijheid. Onlangs heeft deze organisatie nog een uitgebreid rapport gepubliceerd over martelingen van duizenden gevangenen in Syrië. "Dat onderzoek kost veel geld, maar toch is het van groot belang dat een organisatie als Amnesty dit soort moeilijk onderzoek doet om misstanden aan de kaak te stellen."

Door Sjaak Oudshoorn

Dit zegt Jos Holtgrefe, een gepensioneerd onderwijzeres van 75, die nog vol passie werk doet voor Amnesty. "Ik doe dat al zo'n veertig jaar. Eerst heel lang in Bodegraven en de laatste tien jaar in Ypenburg en omgeving, waar mijn man en ik naar toe verhuisd zijn, omdat onze kinderen in deze omgeving wonen."

Werkgroep
De echtgenoot van Jos is helaas twee jaar geleden overleden, maar dat weerhoudt Jos er niet van om gewoon door te gaan met het belangrijke werk, samen met een kleine tien werkgroepleden, verspreid over Pijnacker-Nootdorp en Ypenburg.
"We hebben een jonge vrouw die zich bijvoorbeeld op het onderwijs richt en op scholen les geeft over de rechten van de mensen, over etnisch profileren en andere interessante onderwerpen op ons werkterrein. Daarnaast hebben we door het jaar heen diverse activiteiten om mensen in onze omgeving te wijzen op het belang van recht en vrijheid in deze wereld. Er gebeurt heel veel goeds maar er zijn nog steeds ontzettend veel plekken in de wereld waar mensenrechten met voeten worden getreden. Dus is het van belang om je in te zetten voor Amnesty en deze neutrale wereldwijde organisatie te ondersteunen, al is het maar als collectant."
Voor Jos Holtgrefe was het veertig jaar terug heel gewoon dat ze actief werd. "Ik ben helemaal niet zo'n actievoerder van huis uit, maar dat hoefde ook niet: je schreef iedere maand brieven naar een of andere regering ergens in de wereld met de vraag of die of die onterecht gevangen gezette persoon vrijgelaten kon of mocht worden. Niet alleen met brieven maar ook met modernere middelen is een hoofdtaak van Amnesty nog steeds om mensen die onterecht in de gevangenis zitten – puur vanwege hun overtuiging of omdat ze politiek actief waren geworden – vrij te pleiten. Dit blijkt te werken: ook vorig jaar zijn er overal in de wereld 650 mensen vrijgelaten die onterecht gevangen zaten door en na actie van Amnesty."
Juist in deze tijd waarin allerlei politici de meest bijzondere dingen roepen en overal tegenaan schoppen – en daarbij ook de loop van het recht niet meer respecteren – vindt Jos Holtgrefe het van groot belang dat zo veel mogelijk mensen actief zijn voor Amnesty en dat Amnesty de mogelijkheden krijgt om dat te doen wat nodig is.

Breder
Jos wijst er op dat Amnesty door de jaren heen breder is gaan werken. Het gaat anno 2017 niet meer alleen om politieke gevangenen maar ook om vluchtelingen en om bewustwording van hoe belangrijk recht en vrijheid zijn. Mensen moeten in vrijheid uiting kunnen geven aan hun mening en overtuiging. Persvrijheid is een groot goed. Als media niet meer vrij kunnen berichten, is dat altijd een slechte ontwikkeling. Ontwikkeling, emancipatie en bewustwording beginnen met vrijheid van denken en uiten.

Oorlog
Amnesty is geen politieke organisatie, maar probeert politiek zo neutraal mogelijk te zijn. Toch durft Jos Holtgrefe als in de oorlog geboren kind wel te zeggen dat ze het jammer vindt dat er in de wereld allerlei bewegingen en ontwikkelingen zijn die samenwerking bemoeilijken. "Neem de Europese eenwording. Die moet je ondanks alle beperkingen toch niet overboord gaan zetten? In mijn jonge jaren hadden we net twee wereldoorlogen achter de rug die vanuit een verdeeld Europa ontstonden. Iedereen dacht na 1945: wanneer komt de derde? Die is er god zij dank niet gekomen en dat is mede te danken aan internationale samenwerking in Europa en ook andere delen van de wereld. Die klok moet je toch niet helemaal gaan terugdraaien", aldus de overtuiging van Jos Holtgrefe en haar collega's.

Motivatie
Ze gaat met veel plezier en motivatie door met haar werk voor Amnesty: notuleren van werkgroepvergaderingen en het helpen organiseren van een Fakkelwake op de Dag van de Rechten van de Mens op 10 december en andere acties, bijvoorbeeld tijdens braderieën. En natuurlijk niet te vergeten de collecte.

Bellen
Jammer genoeg vallen er veel collectanten af, zodat er nog heel veel nodig zijn. Je kunt Jos bellen om je aan te melden. Behalve voor het goede doel kun je het ook doen om je buren en je wijk beter te leren kennen.

Zeker voor mensen in nieuwe wijken kan dat een argument zijn. Jos is zelf ook niet zo lang geleden verhuisd van Ypenburg naar Nootdorp waar ze met veel plezier nieuwe mensen leert kennen. Mede door het vrijwilligerswerk dat ze doet. Bel Jos en meld je aan als collectant: 015 – 737 0168.