Wethouder José van Egmond en haar medewerkers bij Arjan en Marco de Hoog.
Wethouder José van Egmond en haar medewerkers bij Arjan en Marco de Hoog. Foto: Sjaak Oudshoorn

De Hoog Orchids is van oudsher een sierteeltbedrijf

In 1928 begon Nicolaas de Hoog op de hoek van de Oude Leedeweg en Zuideindseweg met sierteelt. De overgrootvader van de huidige eigenaren van De Hoog Orchids begon met het kweken van rozen. Zijn zoon Arie zette het bedrijf voort en begon met snijcymbidiums.

Door Sjaak Oudshoorn

Diens zoon Nico (72) verkaste begin jaren tachtig vanuit Oude Leede naar de Vrederustlaan en zag ongeveer 25 jaar geleden wel toekomst in de 'Dendrobium Nobile'. Dat is een vrij bijzondere orchideesoort waarvan anno 2017 in Nederland vijf miljoen planten worden geproduceerd. Twee miljoen van die vijf komen uit Pijnacker en Delfgauw. Nico zag de plant voor het eerst bij de bekende Westlandse kweker Jaap Boon en 'importeerde' de plant vanuit het Westland naar het Oostland.
De huidige eigenaren zijn de zoons van Nico en Jeanne de Hoog. Dat zijn de broers Arjan (39) en Marco (36) de Hoog. Zij hebben nu twee moderne bedrijven waar de dendrobium nobilae grootschalig wordt gekweekt. Aan de Overgauwseweg in Pijnacker kweken ze alle witbloemige op een oppervlakte van 2,4 hectare. En sinds een jaar of vier hebben ze aan de Vrederustlaan in Delfgauw een modern bedrijf waar op 2,8 hectare vijf verschillende kleuren worden gekweekt van deze bijzondere plant. Op beide bedrijven is de productie 1 miljoen planten per jaar.
Wethouder José van Egmond en haar gevolg gingen vorige week een kijkje nemen bij dit bedrijf in het kader van de serie bedrijfsbezoeken die de gemeente her en der aflegt. Arjan en Marco gaven tekst en uitleg over alles omtrent de plant, de teelt, de soorten, het werk, de ver voortgeschreden automatisering in de kas en de loods.
Ondanks dat veel werk door machines wordt gedaan – inclusief camerasystemen – biedt het bedrijf werk aan veertig personen. Daarvan zijn er ruim tien in vaste dienst en wordt de rest ingehuurd via uitzendbureaus. Grappig is dat de zeer kwieke pa Nico ondanks zijn 72 jaar nog volop meewerkt in het bedrijf. Hij werkt voor twee, zegt Arjan. Ook ma Jeanne is nog heel actief. Zij doet een deel van de boekhouding en de uitgaande betalingen.
Globaal is de teeltduur van de dendrobium veertig tot vijftig weken. De witte planten zijn wat sneller goed dan de gekleurde, vandaar dat aan de Overgauwseweg op een kleinere oppervlakte net zo veel planten worden geteeld als in Delfgauw: 1 miljoen planten die hun weg vinden in Engeland, Frankrijk, Duitsland en ook de Scandinavische landen. Qua kleur is het lastig te zeggen welke kleur in welk land populairder is. Paars met groen in het hart is best in. Wel is het een feit dat hoe dichter bij huis de afzet is, des te meer de kopers kleinere planten willen. In Zuid-Europa - Frankrijk, Italië en Spanje - willen ze graag langere planten.
De plantjes komen twee centimeter groot binnen bij het bedrijf Floricultura vandaan. Na het oppotten volgt een negentien weken lang opkweekfase. Daarna krijgen de planten negentien weken een kortdagritme. Vervolgens gaan ze naar een koelcel met led-licht waar ze vanwege kou en dus 'dreigende dood' aan hun nakomelingen gaan denken, met als gevolg dat de plant gaat bloeien. Die koelfase duurt vijf weken en daarna volgt er nog een afkweekfase van zeven weken. Dit 'periode-overzicht' geldt voor de gekleurde soorten. Bij de witte planten is het allemaal iets korter. Tijdens de groei van de planten worden ze regelmatig gesorteerd op grootte en komen de teelttafels twee keer langs om de planten te kunnen 'stokken', van een stokje te voorzien dus. De broers De Hoog runnen met volle overgave hun twee bedrijven. Arjan doet vooral de teelt, de energie en de inkoop. Marco richt zich onder meer op personeel en de verkoop/afzet. De broers zeggen dat ze niet mogen klagen over de vraag vanuit de markt. Hun planten worden nog altijd goed gewaardeerd. Op dit moment is er geen behoefte aan verdere uitbreiding van het bedrijf maar dat is voor de toekomst niet uitgesloten.