In vijf repetities was dit orkest klaargestoomd om op te treden.
In vijf repetities was dit orkest klaargestoomd om op te treden.

Harmonie Nootdorp vol muzikale energie

Cultuur 996 keer gelezen

Nootdorp - Afgelopen zondag 14 april was de afsluiting van het scholenproject van Harmonie Nootdorp. Dit einde van het scholenproject liep samen met het einde van de landelijke kindermuziekweek waaraan de vereniging ook deelnam. De zaal zat om 11 uur bomvol met publiek. Het Doe-maar-mee-orkest van de vereniging zat klaar. Verder waren er kinderen die de afgelopen tijd workshops gevolgd hadden om daarmee te ontdekken of musiceren bij de vereniging een leuke hobby voor hen is.

Schoolbezoek

In de aanloop naar dit concert bezochten leden van de harmonie alle Nootdorpse basisscholen om daar te vertellen over de instrumenten die bespeeld worden in het harmonieorkest. Geprobeerd werd om een beeld te geven van wat de vereniging te bieden heeft: Leuke muzieklessen op hout-, koperblaasinstrumenten en slagwerk, gezelligheid en een mooi jeugdorkest. Samen met de klassen werd gemusiceerd.

Workshops

Kinderen die nog geen muzikale voorkennis hadden werden bij het bezoek op school uitgenodigd zich in te schrijven voor workshops: Zang, ritme en blaasinstrumenten. De leerlingen die deelnamen konden er zo achter komen of het leren bespelen van een muziekinstrument een leuke hobby voor hen is. Maar liefst 36 kinderen kwamen op deze workshops af en leerden er de vereniging en de muziekinstrumenten kennen die in het harmonieorkest bespeeld worden.

Doe-maar-mee-orkest

Ook een Doe-maar-mee-orkest werd samengesteld. Dit bestond uit kinderen spelend in de jeugdharmonie van de vereniging, maar ook uit leerlingen van de vereniging die voor het eerst mee gingen spelen in een orkest en uit gasten van buiten de vereniging. Er waren bij deze gasten instrumentalisten die je normaal niet een harmonieorkest zult vinden, zoals een pianist, violist en een gitarist. In vijf repetities was dit orkest klaargestoomd om op te treden.

Energiek optreden

Afgelopen zondag presenteerden het Doe-maar-mee-orkest en de workshopdeelnemers zich aan hun trotse ouders. Eerst zongen de kinderen het lied Energie dat speciaal voor de kindermuziekweek geschreven was. Dat het lied goed klonk was niet vreemd, want het was geoefend tijdens de eerste workshop Zang. Bovendien kwamen de kinderen uit talentvolle muzikale families. Dat bleek tijdens de het tweede nummer dat ten gehore gebracht werd.

Iedereen keek verbaasd toen er aan de kinderen gevraagd werd om hun muzikale vaders naar voren te brengen. Met veel plezier zochten de kinderen hun vader uit het publiek in afwachting van wat er ging gebeuren. De vaders waren nodig om bij het nummer Wellerman het zeemanskoor te vormen. Na even oefenen klonk dat koor heel goed samen met het Doe-maar-mee-orkest. Wat opviel in het orkest was dat een aantal nieuwe spelers een mooie ontwikkeling hadden doorgemaakt. Te horen was dat er thuis geoefend was.

Daarna kregen de 36 nieuwkomers razendsnel een blaasinstrument in handen gedrukt. Onder leiding van dirigent Bram Soentjens, die eerder ook de workshop blaasmuziek verzorgde, lieten de kinderen op deze instrumenten diverse ritmes horen. Hilarisch was daarna het spel ‘de langste toon,’ waarbij te zien was dat het blazen op een instrument een behoorlijke krachtsinspanning is.

Tot slot werd het lied Energie voor een laatste keer gezongen en omdat de spanning van het optreden er nu vanaf was klonk deze versie nog enthousiaster dan de eerste. Trots gingen ouders en kinderen huiswaarts. Harmonie Nootdorp heeft met veel energie van haar leden de kinderen van de Nootdorpse basisscholen kennis kunnen laten maken met de in hun ogen leukste hobby: Samen musiceren.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant