Ook lokaal toneel krijgt al jaren een podium in het theater voor Pijnacker-Nootdorp.
Ook lokaal toneel krijgt al jaren een podium in het theater voor Pijnacker-Nootdorp.

Raad verdeeld over karakter subsidie CulturA & Zo

Cultuur 1.441 keer gelezen

Nootdorp - Spoedig beslist de raad over het karakter van de aanvullende subsidie voor CulturA & Zo. Wordt het een incidentele of structurele subsidie? Wethouder Marieke van Bijnen geeft aan dat het college pleit voor een aanvullende subsidie, maar dat de raad uiteindelijk beslist of dit een incidentele of structurele subsidie zal zijn. 

Mocht er een amendement komen, waaruit blijkt dat de raad zal kiezen voor een structurele subsidie, dan geeft de wethouder aan dat er structureel gezocht moet worden naar extra budget hiervoor. Dit zou kunnen uit het begrotingssaldo dat nu nog een plus kent, maar met het ravijnjaar in het vooruitzicht al snel naar een min zal gaan. 

Structurele basis
Eerlijk Alternatief is een duidelijke voorstander van een structurele vorm van subsidie. Eerlijk Alternatief kiest hierbij voor de structurele vorm. Ook Bernard Minderhoud (GB) ziet het liefst structurele subsidiëring in samenhang met goede afspraken. Iets wat ook Janno Meijer (CDA) toejuicht. Meijer vindt het belangrijk dat er duidelijke kaders zijn. “Wij kunnen als gemeente het goede voorbeeld geven en CulturA & Zo structureel iets in het vooruitzicht stellen waar ze op kan bouwen”, zegt Meijer. De fractie van Trots vindt structurele subsidiering vanaf 2025 een bespreekbare optie.

Incidentele basis
Karin Zwart (VVD) geeft aan dat de VVD fractie zeker overtuigd is van de goede zaken van CulturA & Zo, maar bang is om met het toekennen van structurele subsidie de deur te openen voor andere instellingen die ook zekerheid willen qua financiën. Ook de Fractie van Graafland is het hiermee eens.

Wat de fractie van CU-SGP betreft, zijn er duidelijke argumenten om de subsidie op incidentele basis te verstrekken. De fractie wil het liefst de afweging integraal maken en dan moet je volgens Rob van der Welle de ruimte hebben om keuzes te maken. Volgens de fractie is het niet leuk, maar wel eerlijk. 

Ravijnjaar
Carla van Viegen (PvdD) vindt het een lastige afweging. Bij incidentele subsidie is het gevaar groot dat er valse verwachtingen voor de toekomst worden gewekt. In het ravijnjaar moet bijvoorbeeld een nieuwe integrale afweging worden gemaakt. Als je de subsidie structureel maakt dan neem je een voorschot op de begroting en dat vindt de PvdD ongewenst. Toch neigt Van Viegen naar het steunen van een incidentele subsidie.

Mooie functie
Jan-Willem Maas (Progressief Pijnacker-Nootdorp) gunt CulturA & Zo de zekerheid wat betreft de subsidie dit jaar en komende jaren, maar wil liever geen voorschot nemen op de brede overweging die binnenkort in de raad wordt gemaakt. Een voorschot betekent dat andere culturele initiatieven minder kans zullen maken. “Wij gunnen iedereen in onze gemeente een mooie functie, zoals CulturA & Zo”, zegt Maas.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant