Afbeelding

Leukste baan van de wereld

Algemeen 2.560 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Lees hier het verhaal van Petra Togni, directeur van Bibliotheek Oostland, Buurt & Zo en van Stichting CulturA & Zo. Het is hier echt leuk: er gebeurt altijd wat, positief maar ook wel eens negatief, en dat maakt het wel heel erg boeiend", vertelt Petra Togni (51). "Bovendien heb ik een heel leuk team. We zijn best wel tegen de stroom ingegroeid, maar je hebt echt het gevoel dat je het met z'n allen draagt en dat is fijn."

"Eigenlijk ben ik in dit werk terecht gekomen omdat ik een huilbaby had. Toen mijn dochter geboren werd werkte ik op het notariaat. Omdat zij zoveel huilde ging ik veel met haar lopen om haar stil te krijgen. We woonden toen vlakbij de bibliotheek en als we daar waren stopte ze acuut met huilen. Op een gegeven moment zag ik dat ze daar voor een paar uur iemand zochten. In eerste instantie dacht ik dat het om vrijwilligerswerk ging, maar het bleek een betaalde baan te zijn. Ik vond het wel een leuke wereld en zag veel mogelijkheden, daarom heb ik me laten omscholen tot bibliothecaris en later heb ik ook allerlei managementcursussen en bedrijfskunde gedaan. Zo ben ik doorgegroeid en bij de 3B terecht gekomen. De drie vestigingen daar moesten gaan fuseren en later kwamen Pijnacker en Nootdorp erbij. Ik dacht van tevoren dat ik een jaar of vier zou blijven, maar ik ben er nog steeds. Veel bibliotheken in Nederland zijn verdwenen, maar wij zijn er nog. De vestiging in Nootdorp is nu zelfs weer aan het groeien. Boeken en lezen zijn echter maar een klein onderdeel van onze dienstverlening. Wij hebben vijf kernfuncties waarvan 'lezen en literatuur' er één is. Ons producten- en dienstenaanbod is in de loop der jaren fors uitgebreid. Maar boeken zijn ook nog steeds heel belangrijk, bijvoorbeeld voor de taalontwikkeling en om te leren dingen in het juiste perspectief te plaatsen. Of je nou recreatief of informatief leest, op papier of op een I-pad, dat maakt eigenlijk allemaal niet uit, als je maar leest. We leven in een heel talige wereld, lezen is eigenlijk belangrijker dan ooit. Zelf houd ik ook van lezen. We hebben een huisje op de Veluwe zonder internet en het is best lekker om in het weekend niet steeds online te zijn, anders was ik altijd aan het werk. Het ligt midden in het bos en het is eigenlijk het beste dat ik heb kunnen doen. In Nootdorp verhuist de bibliotheek over niet al te lange tijd naar CulturA, we krijgen eind juli de sleutel."

"CulturA & Zo wordt de nieuwe huiskamer van Nootdorp waar je terecht kunt voor een lekkere kop koffie, een mooie voorstelling, een goed boek, een interessante lezing of cursus, een leuke les én een gezellige ontmoeting. We willen in iedere kern het sociaal-cultureel hart van het dorp zijn, met de ene keer de nadruk op het sociale en de andere keer op het culturele aspect, zoals in Nootdorp. Naast de bibliotheek komen er bijvoorbeeld ook theatervoorstellingen, het moet een bruisend nest worden voor kunst en cultuur en we voegen er ook een sociale component aan toe met SBJ Samen Sterk. Na de verbouwing openen we officieus tijdens De Verbeelding in het laatste weekend van september. In november gaan we officieel open, dan hopen we dat het meeste wel klaar is. Veel mensen weten helemaal niet dat er een theater is in Nootdorp. Het heeft 176 stoelen, dus het is niet eens zo heel klein. Dus dat is gewoon hartstikke mooi! Er komt ook gezellige horeca in, onze plannen zijn heel ambitieus dus er is genoeg te doen. Met alles wat er gebeurt heb ik gewoon de leukste baan van de wereld! Wat mensen zich vaak niet realiseren is dat wij ook gewoon een bedrijf zijn. Zo hebben we ook te maken met wetten en regelgeving. Ons werk is in de afgelopen jaren heel erg veranderd en de gemeentes zijn enorm gegroeid. Het is best een uitdaging iedereen te bereiken en alle vestigingen te bemensen. We hebben zo'n 300 vrijwilligers, het is leuk om te zien dat die mensen iets voor een ander willen betekenen. En het is ook best bijzonder dat iedereen meegegaan is in al die ontwikkelingen. De bibliotheek is totaal veranderd, veel van ons werk vindt achter de schermen plaats. Maar het zaaltje met die boeken blijft wel onze toegangspoort."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant