Afbeelding

Kies de juiste powerbank voor jouw mobiele elektronica

Algemeen 470 keer gelezen

In de huidige digitale wereld slepen wij steeds meer mobiele apparatuur met ons mee. De smartphone is volledig ingeburgerd en dikwijls heeft de tablet de laptop al vervangen. Het maakt het leven (en vooral je hobby's natuurlijk) ook veel gemakkelijker. Tijdens je reizen ben je in staat om op elk moment van de dag mensen live mee te laten genieten. Hobbyfotografen hebben veel profijt van digitale fotocamera's. Je hoeft geen batterijen en fotorolletjes meer mee te nemen, want alles is digitaal. De grote overeenkomst tussen alle mobiele elektronische apparatuur is dat ze voorzien zijn van een accu. De accu moet - afhankelijk van hoe intensief je de apparatuur gebruikt - regelmatig worden opgeladen. Maar als je langere tijd weg bent en geen elektriciteit voorhanden hebt, dan gaat dit niet zo gemakkelijk. Een powerbank kan dan de oplossing zijn.

Wat is een powerbank?
Een powerbank is een externe batterij waarmee je gemakkelijk mobiele apparatuur kunt opladen. Dit gebeurt via een USB kabel tussen de powerbank en het mobiele apparaat. Het opladen kan gewoon onderweg gebeuren, de enige voorwaarde is dat de powerbank is opgeladen. Met een eigen oplaadkabel kun je deze opladen. Als deze vol is, kan de opgeslagen energie gebruikt worden om de accu's van mobiele apparatuur, zoals smartphones, tablets, fotocamera's of een smartwatch vol te laden. Ze kunnen verschillende groottes en vormen hebben. Het is in de regel wel zo dat de wat grotere modellen meer vermogen hebben en daarmee ook grotere apparatuur, zoals een laptop kunnen opladen. Met kleinere uitvoeringen ben je juist erg flexibel. Het is zelfs mogelijk om een klein model in je broekzak mee te nemen. Je smartphone wordt dan in je broekzak opgeladen. Wil je een powerbank bestellen, dan zijn er enkele zaken waar je op moet letten.

De capaciteit
De capaciteit is het belangrijkste waar je op moet letten bij de aanschaf. Deze bepaalt in hoeverre je een mobiel apparaat kunt opladen en/of hoe vaak. De capaciteit wordt aangegeven in milliampère-uur (mAh). Je zult voordat je er een aanschaft moeten weten voor welke apparaten deze gebruikt gaat worden. Een smartphone bijvoorbeeld heeft in de regel een accu met een capaciteit van tussen de 2000 en 3000 mAh. Het is daarom belangrijk dat je een model kiest met een capaciteit van minimaal 3000 mAh. Met 5000 mAh is het in de regel al mogelijk om een smartphone tweemaal op te laden. Met een powerbank met nog meer capaciteit is het mogelijk om 3, 4 keer of nog vaker je smartphone op te laden. Tablets hebben meestal een grotere accu dan een smartphone. Het is verstandig om hiervoor minimaal een 7000 tot 10.000 mAh powerbank aan te schaffen. Voor het opladen van een laptop zul je meer capaciteit nodig hebben. Neem daarvoor minimaal een 12.000 tot 20.000 mAh powerbank. Een dergelijk apparaat met een groot vermogen is ook groter in formaat en zal daardoor wat lastiger zijn om gemakkelijk mee te nemen.

Het laadvermogen
De snelheid van het laden van een mobiel apparaat is ook een belangrijke factor om op te letten. Het laadvermogen wordt gemeten in milliampère (mA). Het minimale vermogen van een powerbank is 1000 mA. Beter is het te kiezen voor een model met QuickCharge 2.0 of 3.0. Deze modellen hebben een sneller laadvermogen tot 3000 mA en 5000 mA. Ook geldt dat de snelheid ervan afhankelijk is of je mobiele apparaat aanstaat of gebruikt wordt. Het snelste zal er opgeladen worden als het mobiele apparaat volledig uitstaat.

De batterij
De batterij zal in de regel bestaat uit een Lithium-ion-polymeerbatterij (LiPo). Deze batterijen hebben als voordeel dat ze licht in gewicht zijn en een lange gebruiksduur hebben. Het opladen en ontladen is in principe niet van invloed op de batterij en er is geen volledige op- of ontlaadcyclus nodig. Wel is het aan te raden om de batterij regelmatig volledig op te laden of te ontladen. Dit kan de levensduur van de powerbank aanzienlijk verlengen.

Verschillende uitvoeringen
Powerbanks zijn in verschillende groottes en uitvoeringen te verkrijgen. Of het nu vierkant, rechthoekig of rond is, de keuze uit de verschillende vormen is groot. Ook in diktes kunnen er grote verschillen zijn. Er zijn er die zo dun zijn, dat ze gemakkelijk meegenomen worden in een portemonnee. Meestal zal er één USB aansluiting op zitten, maar er zijn ook modellen met meerdere USB uitgangen. Het is dan mogelijk om meerdere toestellen tegelijkertijd op te laden. Ben je langere tijd op reis in een zeer afgelegen omgeving zonder elektriciteit in de buurt? Dan zijn modellen met zonnecellen ideaal. Je bent dan in het geheel niet afhankelijk van stroom en je powerbank wordt door de zon opgeladen. Ben je een hobbyfotograaf die de ruwe natuur intrekt voor mooie foto's? Een stootvaste of waterdichte powerbank kan dan goed van pas komen. Als er dan een ongelukje plaatsvindt, dan hoef je niet bang te zijn dat je lader beschadigd en onbruikbaar raakt.

Enkele tips en waarschuwingen bij het gebruiken van een powerbank
Tijdens het laden zal er warmte gegenereerd worden. Het is daarom belangrijk om de powerbank te gebruiken in een goed geventileerde ruimte. Houd hem ook uit de buurt van warmtebronnen en direct zonlicht. De batterijen kunnen gevoelig zijn voor hitte en in het allerergste geval ontploffen. Het regelmatig schoonmaken is erg belangrijk. Vooral de aansluitingen moeten goed schoon zijn om te voorkomen dat je laadproblemen krijgt. Het kan aantrekkelijk zijn om een voordelige powerbank te bestellen, maar goedkope powerbanks zijn soms ook van slechtere kwaliteit. Maar dus niet altijd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant