Zondag was men in de vaart tussen de Dobbeplas en de polder van Hoeve Biesland water rond te pompen.
Zondag was men in de vaart tussen de Dobbeplas en de polder van Hoeve Biesland water rond te pompen.

Vissen dupe van bluswater broeibrand

Actueel 1.268 keer gelezen

Nootdorp - Vrijdag 14 en zaterdag 15 juli heeft zich op diverse plaatsen in Nootdorp en omgeving vissterfte voorgedaan. Dit was het gevolg van de aanwezigheid van zuurstofarm bluswater in het oppervlaktewater. 

Dit bluswater was afkomstig van de hooibroeibrand die zich zaterdagavond 8 juli voordeed bij Hoeve Biesland in Delfgauw. Het blussen van deze brand gedurende een aantal dagen heeft zo veel water gevergd dat het voor het hoogheemraadschap Delfland niet mogelijk was om dit water per tankauto af te voeren. Het zuurstofarme bluswater is zich gaan verspreiden in de watergangen in de omgeving van de boerderij waar de brand zich voordeed. 

Delfland is het water gaan rondpompen met de bedoeling om het zo snel mogelijk af te voeren via de Schie en te laten mengen met goed water. Omdat er in de Schie eind vorige week te weinig stroming was, is het water via inlaten weer gaan teruglopen de polders in. Delfland formuleert het op de eigen website zo dat het bluswater als het ware is blijven hangen. De verwachting dat het bluswater zich zou mengen met het regenwater dat halverwege vorige week overvloedig viel, is dus niet helemaal uitgekomen. 

Toen er vrijdag en zaterdag er meldingen binnen kwamen over vissterfte in Nootdorp – bewoners van de Molenweg zagen onder meer een steur van een meter grootte jammerlijk sneuvelen – heeft Delfland zo snel mogelijk actie ondernomen. Een maatregel was dat men zuurstofrijk water is gaan aanvoeren naar de betreffende polders waar de vissterfte zich voordeed. In de Schie zijn waterinlaten gesloten en in plaats daarvan is er water vanuit het hoogheemraadschap Rijnland ingelaten. Het werkt altijd zo dat voor en bij regenval water wordt weggepompt terwijl in tijden dat het niet regent water wordt ingelaten om het polderpeil niet te veel te laten dalen. 

Tegelijk is Delfland het zuurstofgehalte blijven meten. Delfland schrijft dat op ook op andere plaatsen in het gebied het zuurstofgehalte te laag was. Dat kwam niet overal door het bluswater van Delfgauw maar ook door de langdurige regenval op woensdag die tot gevolg had dat er hier en daar riolen zijn gaan overlopen het oppervlaktewater in en dat heeft ook gevolgen voor het zuurstofgehalte. 
Intussen bleef het zuurstofarme water in de Schie langzaam richting Nieuwe Waterweg stromen. De verwachting van Delfland was dit weekend dat het water dinsdag de zogenoemde Parksluizen zou bereiken. De laatste update op de site van Delfland dateert van half twaalf dinsdagmorgen. Toen schreef Delfland dat het zuurstofgehalte zich overal geleidelijk herstelt en dat men metingen blijft verrichten. De burgers wordt gevraagd om bij het zien van naar lucht happende vissen dit meteen te melden bij Delfland. Bel dan: 015 - 260 8108.  

Overigens was ook het vaarverkeer in de grachten van Delft ook tijdelijk tot stilstand gekomen. Intussen varen de rondvaartboten weer. De waterspeeltuin in Delft was ook tijdelijk gestopt met het inlaten van water. Intussen wordt er weer vers water vanuit de plas van de Delftse Hout ingelaten. Het zuurstofgehalte van het water is weer voldoende hersteld, meldt het Hoogheemraadschap vandaag aan Telstar Online.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant