Lidl wil het pand tegen de woningen aan de Kerkweg bouwen, maar dat is niet toegestaan. Er mag alleen gebouwd worden op het oude bouwvlak.
Lidl wil het pand tegen de woningen aan de Kerkweg bouwen, maar dat is niet toegestaan. Er mag alleen gebouwd worden op het oude bouwvlak.

Gemeente riskeert reactieve aanwijzing Lidl

Actueel 226 keer gelezen

Pijnacker - Op het hoekje Europalaan met de Korteweg in Pijnacker ligt momenteel een braakliggend terrein. Op de fundamenten van het oude Welkoop-pand mag supermarktketen Lidl vandaag nog bouwen, maar het verplaatsen van het bouwvlak is niet toegestaan.

Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra laat deze week desgevraagd nogmaals weten dat de regels duidelijk zijn. "In zijn algemeenheid kan ik zeggen dat als wij een zienswijze indienen, we er vanuit gaan dat de gemeente het bestemmingsplan daarop aanpast. Als dat niet gebeurt riskeert de gemeente een reactieve aanwijzing (*). Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren kan ik nu nog niet zeggen", aldus de woordvoerder van Adri Bom-Lemstra.

Hij legt uit wat de consequenties zijn: "Dat het gewraakte onderdeel uit bestemmingsplan niet in werking kan treden. In dit geval betekent dat dan dat de Lidl niet verplaatst kan worden. Gemeente kan dat weer aanvechten bij de Raad van State die een finale uitspraak kan geven", zegt hij. De Provincie wil sowieso geen detailhandel buiten de dorpskern, maar door een gemeentelijke blunder uit het verleden luidt het bestemmingsplan op deze locatie nu eenmaal 'detailhandel'. Daar kan men dus niets tegen doen.

(*) Met een reactieve aanwijzing kan de provincie of het rijk onderdelen van een bestemmingsplan niet in werking laten treden. Voor de onderdelen van het bestemmingsplan waar een reactieve aanwijzing op is gegeven blijven de 'oude' bestemmingsplannen van toepassing.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant