Afbeelding

Alles wat je moet weten over een zwembad in de tuin

Algemeen 1.818 keer gelezen

ADVERTENTIE - Het gebeurt in Nederland niet zo heel vaak, maar als het eens een keer echt warm is ben je heel blij dat je er eentje hebt. Het gaat dan natuurlijk over een zwembad.

In tegenstelling tot veel landen waar het echt vaak warm weer is, kom je in Nederland niet zo heel veel ingebouwde zwembaden tegen in de achtertuin. Wel is Nederland kampioen op het gebied van makkelijk opzetbare zwembaden, die je vervolgens na de zomer weer kunt demonteren en op zolder kunt opbergen. Ideaal natuurlijk voor ons wisselende klimaat. Op het gebied van demonteerbare zwembaden is er overigens genoeg keuze. Zo kun je naast het standaard kinderbadje ook gaan voor onder meer een familiezwembad en zijn er meerdere modellen zwembaden beschikbaar. 

Opblaasbaar zwembad
Het opblaasbare zwembad is eigenlijk onmisbaar in de tuin. Zelfs al is het maar een minuscuul klein ding, dan nog is het vaak voldoende om kinderen uren lang zoet te houden terwijl ze in hun fantasie complete vloten aan schepen en dobberende voorwerpen onder bevel hebben. De meeste babybaden zijn bovendien vrij klein en makkelijk op te blazen en neer te zetten. De diameter is tussen de ruwweg één a twee meter. Daarnaast heb je natuurlijk ook grotere opblaasbare zwembaden. Meestal bestaan die uit een bodem, met daaromheen een opblaasbare wand. Behalve de traditionele ronde zwembaden, zijn er ook rechthoekige, die meer geschikt zijn om net als een bad languit in te gaan liggen. 

Kinderzwembad
De meeste kinderen geven echter de voorkeur aan een rond opblaasbaar kinderzwembad. De reden is dat er meerdere kinderen tegelijk in kunnen en dat ze met hun gezicht naar elkaar toe zitten. Het middelste gedeelte van het bad kan dan worden gebruikt als ruimte om te spelen. Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen is het belangrijk om goed te letten op de gewenste hoogte. Deze varieert gemiddeld ergens tussen de 25 en 50 centimeter. Zeker voor oudere kinderen is het natuurlijk fijn om een hoger bad te hebben, maar dit brengt natuurlijk wel risico met zich mee voor baby`s, peuters en kleuters. 

Frame zwembad
Nu hebben opblaasbare zwembaden veel voordelen, maar ook als nadeel dat ze niet altijd even stevig zijn. Bovendien loop je natuurlijk altijd een kans op beschadigingen of lekken. Zeker als het zwembad op tegels wordt geplaatst. Voor mensen die het liever echt goed aanpakken, zijn er ook opzetbare zwembaden met een frame. Deze hebben als voordeel dat ze ook meer water kunnen bevatten en daardoor ook hoger zijn. Een gemiddeld frame zwembad heeft een diameter van ongeveer 2,5 meter en een hoogte van tussen de 60 en 70 centimeter. Uiteraard gaat er ook meer water in. In sommige gevallen wel meer dan 4000 liter. Uiteraard heb je dat niet zomaar in een uurtje opgezet. Baden met een frame zijn echt bedoeld om voor een langere periode te laten staan. 

Accessoires
Koop je een opblaasbaar zwembad, of juist een zwembad met een frame, dan is het handig om daar enkele accessoires bij te kopen. Bij veel opblaasbare baden krijg je vaak een reparatieset er gratis bij. Wel zo handig als er een lek is en de kinderen niet snappen waarom er geen water in het bad zit. Daarnaast kan ook dat blazen een flinke aanslag plegen op je longen. Voor mensen die het liever wat rustiger aandoen kan het dan ook handig zijn om een zwembadpomp te kopen. Ga je voor een simpele zwembadpomp dan kom je snel uit bij een voetpomp, die je bijvoorbeeld ook gebruikt om je luchtbed mee op te pompen. Voor grotere baden is het ook mogelijk om een elektrische zwembadpomp te kopen. Deze hoef je alleen maar aan te sluiten, aan te zetten en het bad staat overeind voordat je het door hebt. 

Andere accessoires die handig kunnen zijn, zijn onder meer een thermometer, natuurlijk een afdekzeil en een chloor drijver. Vooral het zeil is erg handig voor als je een zwembad voor een langere tijd op wilt zetten. Zo voorkom je dat er bladeren en andere viezigheid in het water terecht komen, waardoor je het bad opnieuw zou moeten vullen. Ook een luchtbed is vaak een goed idee. Vooral als je ook nog lekker wilt kunnen zonnen met je handen in het koude water. Een ideale manier om een warme zomermiddag door te komen. 

Zwembad online bestellen
Demonteerbare zwembaden zijn in meerdere winkels te koop. Dat heeft natuurlijk als voordeel dat je ze vaak opgezet kunt bekijken en zo een goede vergelijking kunt maken tussen de verschillende modellen. Daarnaast kun je ook zwembaden online bestellen. Vaak kan dit tegen een lagere prijs dan in de winkel en is er ook een groter assortiment waar je uit kunt kiezen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant