Jessica en Jules worden gastvrouw en gastheer en gaan er een bruisend Cultuur Café van maken. (foto Victor van Leeuwen)
Jessica en Jules worden gastvrouw en gastheer en gaan er een bruisend Cultuur Café van maken. (foto Victor van Leeuwen) LevendEcht

Het nieuwe CulturA komt er snel aan

Actueel 1.607 keer gelezen

Theater CulturA wordt sinds vorige week verbouwd. De Stichting CulturA & Zo is de nieuwe exploitant. Het theater in de Dorpsstraat in Nootdorp gaat transformeren tot een bruisend cultureel en sociaal ontmoetingscentrum dat zeven dagen per week vanaf 9.00 uur in de morgen tot minimaal 21.00 uur in de avond open is. 'Jessica en Jules' worden onder de noemer 'Ont-moeten' gastvrouw en gastheer in het nieuwe CulturA Cultuur Café. Maandagmorgen vroeg – op de toekomstige openingstijd 9.00 uur – was er een persmeeting.

Veel meer dan tot nu toe wordt CulturA binnenkort een 'zoete inval' waar iedereen welkom is. Het culturele en het sociaal gaan elkaar in de nieuwe opzet veel meer dan voorheen ondersteunen en versterken.

De Stichting CulturA & Zo is een afgeleide van de Stichting Bibliotheek Oostland. In navolging van 't Web in Bleiswijk, Buurt & Zo in Pijnacker en het Buurtcafé in Delfgauw, wordt ook CulturA in Nootdorp een vestigingsplek die wordt gerund vanuit de bibliotheek. Met dat verschil dat er in Nootdorp niet alleen een bibliotheek komt met straks 20.000 boeken. Het theater gaat meer en beter benut worden en je kunt er de hele dag terecht voor een natje en een droogje plus dat de vele voorzieningen van CulturA voor iedereen toegankelijk zijn.
Links beneden komt een Verhalenbos voor de jongste jeugd. De iets oudere jeugd krijgt op de verdieping een eigen plek die nu nog 'Het Lab' als werktitel heeft. Her en der in het omvangrijke CulturA komen praat-, zit- en ook stilteplekken waar je even rustig kunt werken, studeren en bijpraten. De grote ontvangst/zitruimte beneden krijgt een heel andere inrichting en omvat straks ook een Jan Janssen-zaal. De grote ruimte naast het theater boven wordt een foyer voor de bezoekers van theatervoorstellingen.
De programmering van het theater wordt drieledig: professioneel, cultureel en sociaal. De mensen van de Stichting CulturA & Zo hebben de laatste maanden volop contact gehad met andere theatertjes in de regio en ook verderop in het land. Men wil ook onderling samenwerken en gebruik maken van de optie om van CulturA een zogenoemd Cultuuranker te maken binnen de provincie Zuid-Holland. Dat biedt financiële mogelijkheden.

De inrichting wordt veel speelser en kleurrijker. Op de trap komt een kleed met een schilderij van Maria van Oisterwijck. 

Er staan al mooie namen op het programma, zoals Hans Dorrestein. Die komt op 4 oktober. De Joris Linssen Band komt optreden, maar juist ook de iets minder bekende namen van aanstormende talenten zijn volop welkom. Daarnaast is er ook programmering van meer lokaal en regionaal aanbod. De sociale programmering omvat optredens en/of toneelstukken die bijvoorbeeld aansluiten bij een Week van de Mantelzorg, een Week van de Dementie of een themaweek 'tegen het pesten'.

Theaterzaal
De bedoeling is dat de theaterzaal en ook allerlei andere ruimten veel intensiever gebruikt worden dan nu. Met gerichte verbouwingen worden de ruimte aantrekkelijker en functioneler gemaakt en ook toegankelijker en transparanter.

De kleedkamer op de verdieping gaat weg en wordt achter het podium gesitueerd en zo zijn er nog wat beperkte verbouwingen. Verder wordt de inrichting sfeervoller en minder steriel dan het was. In de foyer beneden komen allerlei verschillende meubels. Op de trap naar boven komt een kleed met daarop een schilderij van Maria van Oisterwijck, een schilderes uit Nootdorp uit vroeger tijden. Een mooi verhaal is dat de bestaande tafeltjes en stoeltjes naar de bridgeverenigingen in Nootdorp en Pijnacker zijn gegaan.

Petra Togni, directeur/bestuurder van Bibliotheek Oostland en CulturA & Zo, vertelde met blijdschap en trots dat men een sterk duo heeft gevonden om aan de 'ontvangst en culinaire verzorging' van mensen vorm en inhoud te geven. Dat zijn Jessica Copier en Jules Alting von Geusau die al langer bezig waren om in Pijnacker een Cultuur Café van de grond te krijgen. Ze waren maandag al van de partij voor tekst en uitleg.

Meer kleur, meer leven, meer transparantie en meer variatie: dat is het doel.

Ze zijn achteraf blij dat het in Pijnacker niet gelukt is. CulturA Nootdorp is voor hen namelijk een geweldige kans die ze met beide handen hebben gegrepen. De twee kennen elkaar van 'de school van hun kinderen' en hebben de nodige horeca- en cultuurervaring maar vooral drive. De naam waarmee ze invulling gaan geven aan hun CulturA-klus is: 'Ont-moeten'. Minder moeten en meer ontmoeten, dat is het idee.

Lokale horeca
Het is niet de bedoeling dat CulturA en Zo een concurrent wordt van de bestaande lokale horeca, maar daarmee juist gaat samenwerken via arrangementen bijvoorbeeld. Geen driegangenmenu in CulturA dus maar wel een leuk menu met niet te complexe happen en ook een leuk aanbod op het gebied van 'het natje', zowel zonder als met alcoholische inhoud. Het Cultuur Café van CulturA gaat het midden houden tussen buurthuis, huiskamer en kroeg.

Het moet zich allemaal nog uitkristalliseren, maar de energie is volop aanwezig bij iedereen, zo bleek maandagmorgen vroeg bij de persmeeting. Petra Togni en Manuela Bijl gaven tekst en uitleg over wat er allemaal te gebeuren staat. Ze vertelden dat CulturA zo laagdrempelig en toegankelijk mogelijk wordt.

Ook voor bestaande en nieuwe huurders, zoals muziekdocente Noor Nuis, balletschool Belinda en zo zijn er nog twintig regelmatige en minder regelmatige huurders te noemen. Het wordt straks voor bedrijven en organisaties ook mogelijk bijvoorbeeld en Nieuwjaarsreceptie te houden bij CulturA of een productpresentatie dan wel een vergadering of een seminar. Kinderpartijtjes kunnen ook en wat eigenlijk niet?
Er zijn heel veel verschillende ruimten en mogelijkheden straks. De organisatie/leiding zal zo flexibel mogelijk aan ieders wensen proberen tegemoet te komen. Op 1 september kunnen de huurders weer terecht en in de loop van september moet het nieuwe CulturA zo veel mogelijk een eigen gezicht krijgen. De bouwers van Nina Hoogerbrugge uit Berkel en Rodenrijs zijn dan weg, maar de inrichting zal nog niet helemaal af zijn. Op een zeker moment volgt er een openings- en kennismakingsweek. Dat zal ergens in oktober zijn, aldus de verwachting.

CulturA en Zo is een vijfjarig contract aangegaan met de gemeente die niet met zakken geld klaar staat, maar wel positief meewerkt. Er zijn bestaande subsidiestromen, CulturA en Zo is een lening aangegaan en verder moet het geheel straks een eigen exploitatie krijgen. Hoe beter het gaat en hoe meer het bruist straks, des te meer inkomsten er tegenover de uitgaven staan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant