Wethouder Hanneke van de Gevel zit tussen het publiek en luistert naar de tips voor 'gelukkig ouder worden'.
Wethouder Hanneke van de Gevel zit tussen het publiek en luistert naar de tips voor 'gelukkig ouder worden'.

Een leerzaam middagje 'gelukkig ouder worden'

Actueel 674 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Dienstencentrum de Schakelaar was op vrijdagmiddag 12 oktober bijna tot de laatste stoel gevuld met ouderen uit de buurt voor de door SWOP en ouderenorganisaties KBO & PCOB georganiseerde themamiddag 'Ouder worden is een kunst'. De wethouder van zorgtaken Hanneke van de Gevel en spreker Henk Soutendijk gaven een voorzet, daarna gingen de ouderen zelf met het onderwerp aan de slag en inspireerden zij vooral elkaar.

Wethouder Hanneke van de Gevel vertelt aan de ouderen dat zij van tevoren diep heeft nagedacht over de vraag: 'Wat is geluk? Aan de hand van voorbeelden uit het leven van haar eigen ouders legt zij uit wat je zoal zou kunnen verstaan onder gelukkig ouder worden.

Tegelijkertijd leren we de wethouder ietsje beter kennen. "Ik kom uit Den Bosch, waar mijn ouders nu ook nog wonen. Zij zijn daar heel actief in het vrijwilligerswerk. Mijn vader is stadsgids bij rondvaarten op de Dieze en mijn moeder doet veel voor het museum van het carnaval in Oeteldonk", vertelt ze.

Acceptatie
"Ondanks de lichamelijke beperkingen die mijn moeder heeft, gaan zij samen regelmatig uit eten. Dat heeft met acceptatie te maken. Zou dat nu geluk zijn? Bas en Kees Klinkhamer stellen volgens Van de Gevel in hun boek 'Gelukkig ouder worden' de vragen: 'Droom je nog?' en 'Wat wil je nog gaan doen?' Van de Gevel citeert verder uit het boek van vader en zoon Klinkhamer: "Stel doelen, accepteer het onvermijdelijke, wees jezelf, koester je familie en je vrienden en hang ook bij kleine feestjes, zoals visite en een leuk gesprek, de vlag uit."

Veranderen
De wethouder onderschrijft al deze wijsheden en voegt er nog een uitspraak van broeder Franciscus van Assisi aan toe: "Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen." ,,Dus: wees nieuwsgierig en blijf nieuwe dingen ontdekken", adviseert Van de Gevel haar toehoorders. Met het gezegde rust roest sluit zij haar toespraak af en gaat zij tussen het publiek zitten om nog even mee te luisteren naar de waardevolle tips voor zinvol, vitaal en gelukkig ouder worden van collega-spreker en netwerkcoach Henk Soutendijk.

Vertrouwen
Soutendijk geeft een voorbeeld van een oude dame uit zijn omgeving die zich heel eenzaam voelde. "Zij was het vertrouwen in de mensen om zich heen verloren en had hele magere contacten zoals alleen maar een praatje met de cassière bij de supermarkt."

Nadat was gevraagd wat haar hobby's waren en zij werd aangemoedigd om spelletjes te gaan doen en naar een breimiddag te gaan, ging haar niveau van geluk met sprongen omhoog. "Genieten is voor iedereen anders. Oude foto's kijken, leuke ervaringen delen met een ander, iemand een schouderklopje geven en dankbaarheid uitspreken naar elkaar."

Erfelijk bepaald
Volgens de netwerkcoach kun je er zelf ook iets aan doen om minder eenzaam en ongelukkig te zijn. "Onderzoeken laten getallen zien waarbij het geluksgevoel voor veertig procent erfelijk bepaald is en voor tien procent bepaald wordt door leefomstandigheden. En de rest? Vijftig procent dus", benadrukt Soutendijk. "Bepaal je zelf!"

Er verschijnen vakantiekiekjes op het grote scherm. "Kijk, hier ben ik aan het kamperen met mijn gezin. Daar word ik nou gelukkig van", zegt Soutendijk, waarna hij een video opstart met het liedje 'Happy' van Pharrell Williams.

Geluk
Op de vraag: "Wat betekent geluk voor u?", klinkt uit de zaal: 'harmonie' en 'gezondheid'. Soutendijk adviseert iedereen om, net zoals hij zelf op vakantie deed, elke avond drie leuke, vertederende momenten, dingen of gebeurtenissen op te schrijven.

Gezondheid
"Uit onderzoek is gebleken dat mensen dit als positief ervaren. Optimisten zouden een betere gezondheid hebben en langer leven", besluit de netwerkcoach.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant