Afbeelding

Verantwoorde afvoer kunstgras door gemeente

Actueel 1.208 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - De gemeente Pijnacker-Nootdorp moet het oude kunstgrasveld van voetbalvereniging Oliveo op een zorgvuldige en milieuverantwoorde manier laten afvoeren. De plaatselijke Partij voor de Dieren heeft schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van de vervanging van Oliveo's kunstgrasveld.

De Partij voor de Dieren is blij dat bij die vervanging is gekozen voor een milieuvriendelijk alternatief in plaats van het omstreden rubbergranulaat, waarmee het oude kunstgras was opgevuld. Wel maakt de partij zich zorgen over het afvoeren van het oude kunstgrasveld. Dit naar aanleiding van een uitzending van het tv-programma Zembla. Daaruit bleek dat het recyclen van oud kunstgras niet altijd zorgvuldig en milieuverantwoord gebeurt.

De partij wil daarom van burgemeester en wethouders weten hoe de gemeente ervoor zorgt dat de afvoer en recycling wel zorgvuldig plaatsvindt. De gemeente zou de eisen daarvoor bij toekomstige vervanging van kunstgrasvelden zelfs nog moeten aanscherpen als het aan de Partij voor de Dieren ligt. Daarover zouden afspraken met aannemers moeten worden gemaakt.

Verder vraagt de partij zich af of de sloten rondom kunstgrasvelden in Pijnacker-Nootdorp de laatste tien jaar zijn gebaggerd en of daarbij onderzoek naar de kwaliteit van het water en de waterbodem is gedaan. Dit omdat volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu het risico bestaat dat milieugevaarlijke stoffen in het kunstgras via het drainagewater weglekken naar de omliggende sloten. Het gaat dan onder meer om zink, kobalt, minerale oliën en zogeheten PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). De partij heeft gevraagd om de resultaten van het eventuele bodemonderzoek aan de gemeenteraad te verstrekken, dan wel alsnog bodemonderzoek te laten uitvoeren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant