Nynke Hoitinga en Dennis Groen: handboogschieten wordt hopelijk een schot in de roos. De activiteit gaat binnen in de gymzaal plaatsvinden. Het blijft dus veilig bij Ipse Nootdorp!
Nynke Hoitinga en Dennis Groen: handboogschieten wordt hopelijk een schot in de roos. De activiteit gaat binnen in de gymzaal plaatsvinden. Het blijft dus veilig bij Ipse Nootdorp!

Handboogschieten bij Ipse de Bruggen

Actueel 1.138 keer gelezen

Pijnackernaar Dennis Groen gaat met zijn bedrijf G-recreatie bij Ipse de Bruggen in Nootdorp de sport handboogschieten beoefenen met bewoners en buitenstaanders met een verstandelijke beperking. Vanaf acht jaar kun je meedoen. Ipse de Bruggen en Dennis Groen hebben daarover een contract voor een jaar afgesloten. Binnenkort gaan de lessen beginnen, iedere maandag vanaf 17.30 tot 19.00 uur. Er is ruimte voor twee groepen. Aanmelden kan via de site van G-recreatie: www.g-recreatie.nl.

Dennis Groen en zorgmanager Nynke Hoitinga van Ipse de Bruggen vertelden vrijdag rondom de ondertekening het een en ander over handboogschieten en de vele andere activiteiten die mogelijk zijn in het Bewegingscentrum van Ipse de Bruggen Nootdorp.

Het Bewegingscentrum omvat een leuk zwembadje en een gymzaal waar allerlei sporten worden beoefend. In januari volgend jaar zal ook de fitnessruimte geheel vernieuwd zijn. Ook buitensporten worden beoefend zoals wandelen en fietsen. Iedere week zijn 400 tot 500 mensen met een verstandelijke beperking sportief in beweging via het Bewegingscentrum.

Het uitgangspunt is: normaal waar het kan en bijzonder waar het moet. Met andere woorden: als een cliënt voldoende beweging krijgt via een 'gewone' sport is dat prima, maar als hij of zij eigenschappen heeft waardoor een iets meer bijzondere vorm van beweging gewenst is, dan worden die mogelijkheden verkend. Dat gebeurt enerzijds via de diverse bewegingsagogen die bij Ipse de Bruggen in dienst zijn en anderzijds via de twee Beweegcoaches die via de gemeente Pijnacker-Nootdorp sinds vorig jaar actief zijn. Hun hoofdtaak is voor iedereen binnen de gemeente op sportief gebied vraag en aanbod bij elkaar te brengen. De Beweegcoaches gaan aan het werk om voor mensen met een beperking een geschikte sport te vinden. Een sport die bij ze past en waar ze zich lekker bij voelen.

Het aanbod wordt nu dus uitgebreid met handboogschieten. Dat is een relatief rustige sport waarbij het vooral om concentratie draait. Mensen met een indicatie binnen het autismespectrum zoals dat heet, kunnen bij het handboogschieten vaak hun ei goed kwijt.

Dennis: "Het is een kwestie van goed focussen. Het is een sport met een heel duidelijk doel: je wilt namelijk het object zo goed mogelijk raken. Je ziet mensen enorm genieten als ze ontdekken dat het ze lukt om bij de roos in de buurt te komen. Dat is geweldig om mee te maken. We hebben een paar clinics gedaan waar ongeveer honderd mensen aan meegedaan hebben. Ik denk dat een derde deel van die honderd mensen er geschikt voor is."

Nynke Hoitinga voegt er aan toe: "We denken zeker dat handboogschieten een goede toevoeging is van ons brede aanbod. We gaan het gewoon proberen en hebben daarom een overeenkomst voor een jaar afgesloten met elkaar."

Het handboogschieten wordt er nu even uitgepikt maar er gebeurt dus ontzettend veel meer. G-recreatie is ook niet de eerste samenwerkingspartner. Ook met Het Startblok wordt samengewerkt op het gebied van het zwemonderwijs. Bij Ipse zelf is een klein zwembadje maar als beoefenaren de kunst beginnen te beheersen gaan ze onder leiding van Het Startblok in De Viergang in Pijnacker langere afstanden zwemmen.

Ook bij balsporten zoals voetballen is er interactie met de buitenwereld en worden er bij /met een club in de buurt toernooien georganiseerd. "We zijn binnen Ipse heel intensief bezig om juist ook mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking meer te laten bewegen en ook gezonder te laten eten. Daar is steeds meer aandacht voor gekomen de laatste jaren en dat is ontzettend belangrijk."

Dennis Groen kan dat alleen maar beamen. Met zijn bedrijf G-recreatie is hij vanaf 2010 op verschillende plekken actief met allerlei activiteiten. Op basisscholen organiseert hij bijvoorbeeld Pauzesport. Het doel is dat kinderen ook op school voldoende bewegen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant