De intentie-overeenkomst van de Energiecoöperatie Pijnacker-Nootdorp werd ondertekend op het dak waar duizend zonnepanelen moeten komen te liggen. Ronald Berk en Matthijs Beke van de cooperatie kwamen weer veilig beneden evenals de kweker en de fotograaf!
De intentie-overeenkomst van de Energiecoöperatie Pijnacker-Nootdorp werd ondertekend op het dak waar duizend zonnepanelen moeten komen te liggen. Ronald Berk en Matthijs Beke van de cooperatie kwamen weer veilig beneden evenals de kweker en de fotograaf!

Samen aan de duurzame energie

Actueel 5.293 keer gelezen

De gemeente Pijnacker-Nootdorp wil in 2050 helemaal Co2-neutraal zijn en mikt er op dat 'we' in 2030 'van het gas af' moeten. En dus stimuleert de gemeente alternatieve vormen van energie-opwekking.

De geplande houtstookoven aan de Molenlaan in het tuinbouwgebied Pijnacker-Oost laten we even terzijde. Na een storm van protesten vanuit de omgeving van de geplande houtstookoven  - de tegenstanders spreken consequent van een biomassacentrale – zullen de initiatiefnemers waarschijnlijk volgende week met hun 'tegen'verhaal naar buiten treden.

Intussen wordt er ook gewerkt aan andere vormen van alternatieve energie. Ammerlaan The Green Innovator is recent gestart met een nieuwe boring naar aardwarmte. Dat is heet water op plusminus 2.000 meter diepte waarmee kassen, zwembaden, scholen en ook woningen verwarmd kunnen worden. Pijnacker telt twee 'bronnen': die van Duijvestijn Tomaten aan de Overgauwseweg en Ammerlaan The Green Innovator aan de Nootdorpseweg. Die van Ammerlaan was de eerste en is vorig jaar kapot gegaan, zodat er nu een nieuwe put wordt geboord met een grotere capaciteit. De gemeente heeft Ammerlaan een rentedragende lening beschikbaar gesteld.

Pijnacker-Nootdorp heeft twee gasloze nieuwe woonwijkjes op de planning staan. Dat is Tuindershof tussen de Overgauw en de Europalaan, ten zuiden van het fietspad Nieuw Hoefpad. En ten tweede De Scheg. Dat is tussen de Vlielandseweg en de spoorlijn, tot aan het Molenpad. Het ligt voor de hand dat Tuindershof (rond de 400 woningen) door Duijvestijn verwarmd gaat worden en De Scheg (plusminus 300) door Ammerlaan.

Overigens is ook het boren naar aardwarmte niet geheel onomstreden. Critici stellen de vraag: wat betekent grootschalig boren naar aardwarmte op de lange termijn voor de stabiliteit van de bodem?

Intussen wordt er ook volop gewerkt aan zonne-energie. Op Bedrijvenpark Heron in Nootdorp gaan zes van de acht bedrijven in samenwerking zonnepanelen plaatsen. De gemeente plaatst deze week in de Telstar/Eendracht een oproep voor bedrijven op De Boezem in Pijnacker om mee te doen aan een gezamenlijk zonnepanelenproject. De gemeente betaalt mee aan het onderzoek naar de mogelijkheden en zegt dat de deelnemende bedrijven kunnen rekenen op de voordelen van 'gezamenlijk aanbesteden'.

Intussen is ook de onlangs opgerichte Energiecoöperatie Pijnacker een stap verder. Deze cooperatie biedt huishoudens 'zonder dak' de mogelijkheid toch gebruik te maken van zonne-energie.  De cooperatie gaat voor de deelnemers energie opwekken en leveren. Het eerste dak is gevonden: dat van chrysantenkweker Harry Wubben aan het Langeland in Nootdorp. Op dit dak passen duizend panelen en dat is goed voor de elektriciteitsbehoefte van rond de 65 huishoudens.

Begin deze week is de intentie-overeenkomst getekend tussen de coöperatie en de kweker die dus het dak van zijn loods gaat verhuren. De kweker is niet voor een kleintje vervaard en had bedacht dat de ondertekening op het zonovergoten dak moest plaatsvinden. En aldus geschiedde: de coöperatiemensen, de Telstarman en de kweker zelf overleefden de actie! Nog voor het eind van dit jaar wil de Energiecoöperatie concreet aan de slag.

Resteert nog windenergie. Dat wil in Pijnacker-Nootdorp nog niet erg lukken. Een windmolenplan van kwekers langs de N470 strandde op protesten en molens langs de A12 vielen ook niet in goede aarde. Eerder al besloot de gemeente zelf 'toch geen windmolen' op Heron  in Nootdorp te plaatsen.


 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant