De jaarlijkse herdenking begint vanmiddag om 13.30 uur.
De jaarlijkse herdenking begint vanmiddag om 13.30 uur.

Herdenking Slag om De Residentie

Actueel 3.199 keer gelezen

Vandaag is het 78 jaar geleden dat de Duitsers Nederland binnenvielen. Een van de strategische acties was om Den Haag als regeringscentrum zo snel mogelijk in te nemen.

Dat leidde tot de beroemde Slag om Ypenburg. De Duitsers probeerden het vliegveld bij Den Haag in te nemen en maakten daarbij onder meer gebruik van parachutisten die op de vroege morgen van 10 mei uit de lucht kwamen vallen. Het Nederlandse leger gaf zich niet meteen gewonnen en er volgde een dagenlange strijd waarbij aan beide zijden veel slachtoffers vielen.

Nog steeds wordt de slag ieder jaar herdacht. Vandaag ook weer. De herdenking begint om 13.30 uur en vindt plaats bij het voormalige stationsgebouw van het vliegveld aan het ILSY-plantsoen. De herdenking is vrij toegankelijk.

Ook burgemeester Francisca Ravestein van Pijnacker-Nootdorp zal een krans leggen. Een bijzonderheid van de herdenking dit jaar is dat nabestaanden van slachtoffers van destijds postuum onderscheidingen in ontvangst nemen.

Een van hen is oud-gewichtheffer Piet van der Kruk, een geboren Delftenaar die al jaren in Nootdorp woont. De onderscheidingen zijn voor zijn vader Nico en een neef van zijn vader die beide als militair betrokken waren bij de Slag om Ypenburg. Neef Nico sneuvelde jammerlijk. De vader van Piet overleefde de slag en de oorlog. Hij overleed in 1991 toen hij 77 jaar was en dat is precies de huidige leeftijd van Piet 'junior'.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant