Dick en Patricia de Graaf werden in de bloemen gezet door wethouder Bob van der Deijl en marktcollega Michael Nobel.
Dick en Patricia de Graaf werden in de bloemen gezet door wethouder Bob van der Deijl en marktcollega Michael Nobel.

Vijftig jaar op de Pijnackerse weekmarkt

Actueel 3.429 keer gelezen

Zeevishandel Dick de Graaf en Zn staat al vijftig jaar op de wekelijkse markt van Pijnacker. De gemeente en de markt hebben daar onlangs een feestelijk tintje aan gegeven. Wethouder Bob van der Deijl bood het echtpaar uit Spakenburg een prachtige bos bloemen aan en hetzelfde deed juwelier Michael Nobel namens de gezamenlijke marktkooplui.

Dick en Patricia de Graaf waren deze feestelijke woensdag niet in werkkleding. Ze hadden 'een snippertje' genomen zoals Dick het uitdrukte. Al een halve eeuw komen ze iedere woensdag om half vijf in Spakenburg uit bed om bijtijds in Pijnacker op de markt te staan. Ze doen dat met veel plezier en willen dat ook blijven doen. Dick is zeventig en Patricia heeft die leeftijd nog niet bereikt maar zij wil graag tot haar tachtigste op markten blijven staan.

De familie De Graaf staat door het land heen op twaalf standplaatsen en markten. Op donderdag staan ze in Bleiswijk op de markt. Ze zijn als het ware tussen de vis geboren. De vader van de zeventigjarige Dick – die ook Dick of Dirk heette – was vanaf 1928 werkzaam in deze sector. Vroeger hadden ze er ook nog een palingrokerij bij, nu richten ze zich op het prepareren en het verhandelen van de vis. "Het is een prachtig vak. Zowel het prepareren van de vis als de verkoop en ook de omgang met de mensen. Dat maakt het allemaal leuk", zeggen Patricia en Dick met enorme ruikers bloemen in hun handen.

Zeevishandel Dick de Graaf heeft een heel breed assortiment en staat in Pijnacker vooral bekend om de gebakken vis. Vroeger verkochten ze zomaar 150 schollen op een ochtend. Nu kiezen de mensen vooral voor kibbeling en lekkerbek. Dick en Patricia hebben een zoon en twee dochters en die hebben ook jaren lang in het familiebedrijf meegewerkt. Dick de Graaf zegt dat het tegelijkertijd zijn werk en zijn hobby is. Andere bezigheden heeft hij niet echt, want als ze na een lange dag thuiskomen moet er nog van alles gebeuren qua schoonmaak en voorbereiding voor de volgende dag. Een andere hobby is op vakantie gaan. Ze gaan dan bijvoorbeeld naar Tenerife om even bij te komen. "Is daar geen vis? Nou zeker wel. We eten daar Atlantische tong. Heerlijk man."

Vis is gezond. Een voorbijganger zegt: vis zorgt voor een zee van gezondheid. De wethouder – Scheveninger en visliefhebber van huis uit – doet ook nog een duit in het zakje met een spreekwoord dat regelmatig een haring eten de dokter buiten de deur houdt. Hij bedankte het echtpaar De Graaf en de medewerkers voor zo veel jaren het visminnende publiek van Pijnacker voorzien van heerlijke verse vis. "We vinden het nog steeds jammer dat hier geen echte viswinkel is, dus doen we met de perfecte vis van de familie De Graaf en andere standhouders."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant