Afbeelding
Ingezonden

Heimwee naar gemeentereiniging!

Actueel 3.288 keer gelezen

Allereerst mijn complimenten aan de "slimste mens van Delfgauw" die het plan voor de ondergrondse afvalcontainers heeft gemaakt. Even wennen. Wij zagen vanuit ons raam nog weleens wat restafval verdwijnen in het daarvoor in de plaats gekomen PMD exemplaar. Maar dat gaat nu goed.

Minder goed zijn de nieuwe containers. De openingen zijn groter en dat lijkt winst. Maar die winst verdwijnt geheel door het mechaniek. De "schalen" lopen over elkaar heen en daar gaat van alles tussen zitten: niet meer open te krijgen! En dat geldt bij ons naast het huis zowel voor de PMD als de GFT container. Hier lijkt sprake van een ontwerpfout.

Het oude type kon je stiekem achter open maken (illegaal, geef ik toe), maar GFT is stugge massa en blijft direct onder de stortopening liggen. Dan lijkt de container al snel vol en ook in het oude type container kon je dan niets meer kwijt. Achterkant open, met de schoffelsteel even roeren naar de zijkanten en dan had je weer een halve container ruimte! Met het nieuwe type container is dat allemaal niet meer mogelijk. De GFT containers zijn al niet zo groot, maar ze kunnen dus nu ook nog maar eens half worden gevuld.

Een maand geleden lekker in de tuin gesnoeid. Alle grote takken lekker klein geknipt. Maar helaas liep de container vast. Misschien vol? Toevallig werd de container net geleegd: hoera, kan er weer wat in! Niet dus, na enkele emmers alweer muurvast. Avalex gebeld en uitgelegd. De dame aan de telefoon suggereerde dat de container vol zou zijn. Niet dus, want hij was net geleegd! Het zou worden doorgegeven. Tot snelle actie leidde dat overigens niet. Bovendien wilde men alleen de container naast ons huis "in behandeling" nemen. Dat de GFT container een straat verder hetzelfde euvel had was jammer, maar dan moesten die mensen daar zelf bellen en het containernummer doorgeven (dat had ik niet bij de hand). Zeer klantvriendelijk…..

Afgelopen weekend hetzelfde verhaal. Dan wordt je GFT-toerist... Maar de GFT containers die ik heb gezien in Emerald en in mijn directe omgeving zaten allemaal vast. En waarschijnlijk ook wel vol (lekker snoeiweer!).

Op maandag kwam de Avalex auto. Helaas niet voor de GFT, maar voor de PMD. Snel naar buiten gelopen en aan de chauffeur gevraagd of hij de GFT container even wilde openen. Dat wilde hij best en hij kon de top van de GFT berg naar de zijkant schoppen. Dat hielp een (heel klein) beetje. Maar de chauffeur gaf wél aan dat hij bekend was met het fenomeen. Maar wat hij ook deed (in elk werkoverleg melden dat de GFT containers vaker geleegd moeten worden zeker in het voorjaar, volle containers melden in zijn computer etc.): "ze doen er niks mee".

Dat gedrag naar werknemers vind ik zo hufterig, dat ik het management van Avalex ervan verdenk dat ze de boel (richting Emerald) bewust besodemieteren. Als een soort wraak voor hun nederlaag (geen kliko's). En de gemeente Pijnacker-Nootdorp blijft maar "hangen" aan Avalex. Privatiseren kan soms goed zijn, maar ik heb heimwee naar het woord gemeentereiniging...

Piet Koning
Delfgauw-Emerald

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant