Angelique en Tom met hun team. (Foto: Stephanie Gielesen)
Angelique en Tom met hun team. (Foto: Stephanie Gielesen)

Restaurant Calva weer in de prijzen

Actueel 4.370 keer gelezen

En weer is Calva maandag 4 december in de prijzen gevallen. Nu ging het om de verkiezing van Iens, de grootste website op het gebied van reviews van gasten. Het Nootdorpse restaurant dat pas tien maanden op de huidige basis draait, won drie prijzen: tweede van Nederland, eerste van Zuid-Holland en de beste nieuwkomer.

De uitreiking was in de vroege avond in Amsterdam en 's avonds was er in het restaurant pal naast de oude Dorpskerk in de rustieke Dorpsstraat van Nootdorp een feestje voor de medewerkers en sommelier Ruben Knijnenburg, ook een Nootdorper. Hoe veel wijnleveranciers er ook om Calva heen dansen, Ruben blijft de man van de bijpassende wijnen. Dat zegt Tom Beckers, de chef-kok die samen met gastvrouw Angelique de centrale figuur is binnen Calva en het totale concept. Tom woont al het grootste deel van zijn leven in Nootdorp en kwam dan wel eens wat drinken bij Emmazz en Het Dijkje. Zo sprak hij regelmatig Angelique en haar echtgenoot Marco. Tom had altijd de droom om in zijn eigen Nootdorp een keer iets heel bijzonders van de grond te tillen en zo groeide het plan om Emmazz om te vormen tot restaurant Calva. Het bijzondere van het concept is dat Tom als chef-kok alle gasten aan tafel bezoekt, met hen de gewenste gerechten doorneemt en aan het eind van de avond op de rode loper afscheid neemt van de gasten. Dit concept hebben Tom, Angelique en Marco bedacht. Het werkt heel goed.

Onlangs ontving Calva een Bib Gourmand, een onderscheiding van 'sterrenorganisatie' Michelin. Het is heel bijzonder dat een restaurant na tien maanden al zo'n onderscheiding krijgt en bij allerlei verkiezingen in de kranten- en horecawereld in de prijzen valt. De drie prijzen van maandag waren gebaseerd op 117 waarderingen van gasten met cijfers van 9,5 tot 9,7 voor de verschillende aspecten. Tom Beckers zit bijna twintig jaar in het vak dat echt zijn passie is. "Het is hard werken, maar als ik zie dat de gasten een geweldig avondje uit beleven, dan krijg ik daar energie van." De deels bij Savelberg opgeleide topkok werkte bij Van der Dussen in Delft ook met plezier, maar bij Calva kan hij helemaal zijn eigen ding doen, samen met Angelique en het team van rond de tien koks en de gastvrouwen en gastheren. "We doen het met z'n allen. Iedereen is belangrijk. Ik vind de samenwerking met Angelique geweldig en geniet er enorm van hoe zij zich heeft ontwikkeld."

Koken blijft voor Tom Beckers iets bijzonders. "Koken gaat volgens regels maar de smaak is de uitzondering. Ik wil altijd de smaak van een product zelf tot zijn recht laten komen en dus kook ik niet met te veel poespas. De mensen moeten ook echt wat te eten hebben. Bij de eerste hap zeggen ze: zo dat is lekker. Bij de tweede hap begint de beleving en bij de derde hap vragen ze zich af: hoe zullen ze dat gemaakt hebben? In veel toprestaurants is de derde hap meteen de laatste maar wat mij betreft begint het dan pas echt."

Tom vindt het geweldig dat ze bij zo'n prijsuitreiking in Amsterdam zeggen: Nootdorp, waar ligt dat? "Het is toch leuk dat wij hier in ons prachtige Nootdorp opvallen en met een heel nieuw restaurant zo scoren. Veel mensen staan daar van te kijken, maar waarom zou het niet kunnen? De entourage in de historische Dorpsstraat is geweldig en hier binnen hebben we er ook alles aan gedaan om het strak en mooi in te richten. De akoestiek was in het begin een drama maar daar heeft Marco een geweldige oplossing voor bedacht door het plafond vol te hangen met geluiddempende elementen. Het is nu geweldig. Goede akoestiek in een restaurant is zo belangrijk. Wordt heel vaak onderschat."

Natuurlijk blijven Tom, Angelique en hun team met beide benen op de grond. Maar, ze genieten wel enorm van de aandacht en de waardering. Het schept ook weer nieuwe verwachtingen en verplichtingen. Tom: "Voor mij is het een aansporing om nog meer mijn best te gaan doen en het niveau nog verder op te krikken. We zijn maandag achter De Librije tweede geworden, maar ik verbeeld me echt niet dat we het op een na beste restaurant van Nederland zijn. We zijn heel lekker bezig, dat wel." (SO)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant