Irene Dille spreekt in over de Jan Janssenhal. Op de achtergrond sportwethouder Bob van der Deijl.
Irene Dille spreekt in over de Jan Janssenhal. Op de achtergrond sportwethouder Bob van der Deijl.

Opknappen Jan Janssenhal duldt geen uitstel

Actueel 2.161 keer gelezen

De Jan Janssenhal in Nootdorp vertoont gebreken. Het is er of te koud of te warm. De ventilatie is slecht. De douches zijn niet fris en in de hal gaat het aantal decibellen de toegestane ARBO-normen te boven. Zeker als de basisscholieren van Nootdorp er aan het gymmen zijn, is het een oorverdovende herrie. Kortom: er moet echt snel iets gebeuren op het gebied van achterstallig onderhoud. Irene Dille van gymnastiekvereniging DEO maakte vorige week in de gemeenteraad gebruik van het spreekrecht voor het publiek. Ze sprak ook namens DEO Volleybal en basisschool De Regenboog.

Irene Dille sprak in tijdens de behandeling van de veelbesproken Nota Sport & Bewegen waar wethouder Bernard Minderhoud zijn tanden op stukbeet en die zijn opvolger Bob van der Deijl wel door of langs de Sportraad heeft geloodst en die nu in de gemeenteraad ter beoordeling werd besproken. De partij van Bernard Minderhoud, Gemeentebelangen Pijnacker-Nootdorp, kon het niet nalaten om nog even naar het proces terug te grijpen. "De tekst is nauwelijks veranderd en nu is de Sportraad wel akkoord", aldus Bianca van Petegem van GBPN. Voorzitter Marieke van Bijnen haastte zich te zeggen dat Van Petegem zich tot de inhoud diende te beperken. De inhoud is dat Pijnacker-Nootdorp samen met de sportverenigingen en ook met het zogenoemde sociale domein – onderwijs, zorg, jeugdwerk, welzijn, participatie – er werk van maakt sport als doel en als middel te blijven beoefenen. Als doel betekent: gewoon lekker sporten al dan niet prestatiegericht. En sport als middel kan van alles zijn: om gezond te worden of te blijven, om mee te gaan of blijven doen aan de samenleving, om sociaal actief te blijven via het samen sporten en nakaarten. Het grote probleem voor de Sportraad – belangengroep voor de sportverenigingen – was steeds dat het zogenoemde sociale domein geen afspraken wilde of kon maken over het concreet maken van 'sport als middel'. Er is daarover nu een passage in de nota opgenomen maar meer in de trant van 'we streven ernaar' dan dat er harde prestatie-afspraken zijn gemaakt. Er zijn mogelijkheden genoeg maar je kunt vooraf niks afdwingen. Dat zei Bernard Minderhoud ook steeds, toen hij nog de sportwethouder was. Diverse raadsleden vroegen vorige week of de doelstellingen van de nota hard te maken zijn in cijfers. Met andere woorden: hoe veel mensen sporten er nu en met welk doel en hoe veel zijn dat er straks?

Verder werden de beraadslagingen beheerst door de perikelen rondom de Jan Janssenhal. Volgens inspreekster Irene Dille is het mede door het basisonderwijs een van de meest gebruikte binnensportaccommodaties in Pijnacker-Nootdorp. Iedere week zijn er minimaal duizend mensen aan het sporten. De hal moet volgens de planning nog zeker zeven jaar mee, maar het achterstallig onderhoud moet 'meteen' ter hand worden genomen. Dat vond eigenlijk de hele gemeenteraad, met die restrictie dat sommige partijen zeiden: "Kijk eerst eens integraal naar alle voorzieningen voor binnensport die we hebben en probeer iets verder te kijken dan alleen de Jan Janssenhal." Van der Welle van CU/SGP sprak zich uit in die richting. De inspreekster schatte in dat er voor 150.000 euro aan verspijkerd moet worden. Alleen een nieuwe klimaatunit kost al 40.000 euro. Wethouder Bob van der Deijl beloofde snel werk te maken van dit punt. De inventarisatie voor de totale binnensport zou eerst eind 2018 plaatsvinden, maar dat gaat nu in het voorjaar gebeuren. Zonder dat er veel discussie aan werd gewijd, bevat het investeringsplan bij de Nota Sport & Bewegen ook plannen voor de buitensportacommodaties. DSVP krijgt er een veld bij maar moet er ook een inleveren ten faveure van de HCP. Een heikel punt is dat de HCP graag een waterveld aanlegt op veld 6, pal naast het clubhuis van DSVP, terwijl DSVP dat veld echt niet kwijt wil, zo vlakbij de eigen accommodatie. Dat wordt nog een stevig discussiepunt. Ook bij de andere drie voetbalclubs, Oliveo, RKDEO en SV Nootdorp, wordt geïnvesteerd in nieuw of vervangend kunstgras (Oliveo en DEO) of in een WETRA-veld (SV Nootdorp). Verder is er een plan om het hoofdveld op De Groene Wijdte een kwartslag te draaien, zodat het parkeerterrein met tachtig plekken kan worden uitgebreid. In de besluitvormende raad wil Edo Haitsma van de VVD een motie indienen om in zee te gaan met de organisatie Gezond Gewicht. Dat maakte de tongen los bij de andere partijen: we hebben toch Team4Talent met zes fulltime arbeidsplaatsen en waarom is de VVD nu ineens voor gezondheid terwijl men niet zo lang geleden nog tegen een motie over gezonde voeding stemde.

Tot slot: sommige raadsleden vroegen aandacht voor de sportvoorzieningen in Delfgauw. De onhandige situatie doet zich daar voor dat het sportpark van Wippolder op Delfts grondgebied ligt maar vlakbij de wijk Emerald. Dit betekent dat veel vooral jonge voetballertjes uit Delfgauw bij een Delftse club spelen. Kunnen we die club vanuit Pijnacker-Nootdorp niet een beetje helpen door bij te dragen aan bijvoorbeeld een kunstgrasveld? Aldus vrij vertaald geluiden vanuit de raad. Mooi en aardig, maar bij RKDEO in Nootdorp voetballen vijfhonderd mensen die eigenlijk in Den Haag wonen en de gemeente Den Haag gaat daar echt niet financieel aan bijdragen, aldus sportwethouder Bob van der Deijl in navolging van zijn voorgangers. Met andere woorden: dat sporters zich niet houden aan gemeentegrenzen en gemeenten zelf wel, dat is all in the game!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant