Afbeelding

Cel- en werkstraffen geëist voor brandstichting RKDEO

Actueel 1.824 keer gelezen

Nootdorp - Extra surveillance, lampen en camera's konden helaas niet voorkomen dat op 1 januari 2017 om 0.30 uur de kantine van sportclub RKDEO in Nootdorp in brand werd gestoken. Vermoedelijk werd de brand gesticht met een fles benzine en een stuk vuurwerk. Vier jonge verdachten, die mogelijk handelden uit rancune, stonden vandaag voor de rechter.

Verdachten hebben aan anderen verteld dat zij RKDEO 'in de fik hadden gestoken'. Er zouden filmpjes van de explosie en de brand zijn gemaakt, maar die heeft de politie niet kunnen vinden. De twee minderjarige verdachten (17 en 18 jaar) hielden bij de politie de tanden stijf op elkaar, de twee meerderjarige (20 en 21 jaar) verdachten hebben wel verklaard. Hieruit ontstaat het beeld dat een van de verdachten problemen had met het bestuur van RKDEO, en dat ze werden weggestuurd als ze rondhingen bij de club.

Wie de lont van het vuurwerk heeft aangestoken, is volgens het Openbaar Ministerie duidelijk. Maar de rol en bijdrage van de anderen is moeilijker te bepalen. Volgens de officier van justitie zijn er drie vanwege de nauwe samenwerking medepleger en is er één verdachte medeplichtig aan de brandstichting.

De officier van justitie eiste gevangenisstraffen, werkstraffen, bijzondere voorwaarden en gebiedsverboden. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

De 17-jarige verdachte hoorde 240 dagen jeugddetentie tegen zich eisen, waarvan 120 voorwaardelijk, en een werkstraf van 120 uur. Voor de 18-jarige verdachte kwam de eis neer op 163 dagen jeugddetentie, waarvan 120 voorwaardelijk, en een werkstraf van 120 uur. Tegen de 21-jarige verdachte werd 220 dagen cel geëist, waarvan 129 voorwaardelijk, en 240 uur werkstraf. De 20-jarige verdachte die als medeplichtig wordt gezien hoorde 240 dagen jeugddetentie tegen zich eisen, waarvan 76 voorwaardelijk. Het pakket voorwaarden dat door de officier van justitie werd geëist is voor elke verdachte anders en persoonlijk, maar houdt in elk geval in begeleiding om weer op het rechte pad te komen en blijven, een contactverbod met andere verdachten en dat zij thuisblijven tijdens de volgende jaarwisseling.

De brand had grote impact op de Nootdorpse gemeenschap. RKDEO is een van de grootste sportverenigingen in de regio, de kantine vormde het kloppend hart waarin leden zelf vele uurtjes vrijwilligerswerk hadden gestoken. De schade loopt in de tonnen. Een jaar eerder al was het kunstgras van de club in brand gestoken tijdens de jaarwisseling, vermoedelijk door een paar van dezelfde verdachten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant