Afbeelding

Adviescommissie Wonen stopt na 30 jaar

Actueel 1.119 keer gelezen

De Adviescommissie Wonen Pijnacker-Nootdorp heeft op haar jaarvergadering van maart 2017 met gemengde gevoelens besloten haar werkzaamheden per direct te stoppen. Zo komt er na 30 jaar een einde aan haar advieswerk op het terrein van wonen en woonomgeving, meldt Jan Sneevliet.

De Adviescommissie, voorheen Vrouwen Advies Commissie (VAC), was een van de 85 in Nederland actieve adviescommissies. Deze organisaties bestaan uit vrijwilligers die zich ten doel stellen de gebruikskwaliteit en daarmee het woonplezier van de woning en de woonomgeving te bevorderen. "Op deze wijze heeft onze Adviescommissie over vele projecten mogen adviseren en voorstellen ter verbetering gedaan aan de gemeente, de woningcorporaties of ontwikkelaars, architecten, bouwondernemingen en particulieren", legt Jan Sneevliet uit.

De commissie heeft bijvoorbeeld adviezen uitgebracht over De Erven, Boszoom/De Laantjes, Centrumplan Zuid, (Keijzershof Pijnacker), Villa Cratego en Markt (Nootdorp). Het Prinsenlint, Emmastraat (Pijnacker) en het Spui (Delfgauw). De Adviescommissie heeft zich altijd mogen verheugen in een heel prettige samenwerking met de gemeente, waarmee zij sinds 2009 een samenwerkingsconvenant had, en met de in Pijnacker-Nootdorp opererende woningcorporaties.

"Door de economische crisis nam het aantal adviesaanvragen over bouwtekeningen sterk af.  De Adviescommissie heeft zich de laatste jaren daarom veelal geconcentreerd op bestemmingsplannen en het uitvoeren van woonkwaliteitsonderzoeken, zoals "Young & Living en 'De Patrijs". De Adviescommissie is aangesloten bij VACpunt Wonen. Deze overkoepelende organisatie ondersteunt het werk van de lokale commissies, zorgt voor deskundigheidsbevordering, bekendheid en promotie en is kennis- en adviescentrum. Per 1 januari 2017 is helaas de structurele en projectmatige subsidie van het Rijk aan VACpunt Wonen gestopt, waardoor haar voortbestaan – en de onder haar vallende Adviescommissies - zeer onzeker is geworden. De teruglopende vraag om bouwtekeningen te beoordelen en de onzekerheid over de toekomst van VACpunt Wonen was voor de leden aanleiding om de Adviescommissie nu op te heffen", aldus Jan Sneevliet.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant