Afbeelding

Brutale inbraak in Bartholomeuskerk

Actueel 1.730 keer gelezen

Nootdorp - Goddeloze inbrekers hebben vorige week in de nacht van dinsdag op woensdag ingebroken in de Bartholomeuskerk aan de Veenweg in Nootdorp. Dat meldt Weekblad Telstar/Eendracht vandaag.

De inbrekers zijn de kerk binnengekomen via de zij-ingang waar een oprit is met aparte toegangsdeur voor mindervaliden. Het slot is opengebroken met een schroevendraaier en een bacosleutel. Eenmaal binnen hadden de dieven het gemunt op de zogenoemde offerblokken. Dat zijn kistjes waar geld in zit dat mensen er in doen als ze een kaarsje aan steken. Op vier verschillende plekken in de kerk zijn deze kistjes van de muur gewrikt en meegenomen. De buit kan hooguit 200 euro zijn, maar waarschijnlijk is het minder. Een kaarsje opsteken 'kost' vijftig eurocent, dus zo hard telt dat niet aan.

De schade die is ontstaan aan de muren, is in elk geval een veelvoud van wat er aan geld is ontvreemd. Kerkbestuur en kerkgangers hebben geschokt gereageerd op het nieuws over de brute inbraak. Wie breekt er in een kerk in, dan moet je toch behoorlijk van God los zijn! Intussen is het slot van de deur waar de inbrekers naar binnen gegaan zijn vervangen. De schade op de plekken waar de offerblokken met geweld zijn meegenomen, was begin deze week nog niet hersteld. De kerk gaat nu nadenken over mogelijkheden om het kerkgebouw beter te beveiligen. Het is immers onaanvaardbaar dat deze niet te tolereren 'nachtelijke kerkgang' vaker gaat voorkomen. Naar verluidt was het de eerste keer dat is ingebroken in deze kerk die bijna 150 jaar oud is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant