Foto: Martijn Mastenbroek
Foto: Martijn Mastenbroek
OPEN BRIEF

Oude Leede luidt noodklok over Ruyven

Actueel 2.568 keer gelezen

Pijnacker - Bewonersvereniging Oude Leede is zeer verontrust. De weilanden rondom het prachtige recreatiegebied Ruyven moeten mogelijk wijken voor bouwplannen voor een bedrijven- of een vakantiepark.

"Tot grote ontsteltenis kregen we onlangs te horen dat er een nieuwe scenario is toegevoegd aan de aanbiedingsnota voor de gemeenteraad. Dit houdt in dat het weilandgebied tussen Ruyven Noord en het bedrijventerrein zou kunnen worden ingericht voor het bouwen van  vakantiewoningen", zo laat de vereniging weten in een open brief.

Aan: de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp
Van: de bewonersvereniging Oude Leede (BOL)
datum: 30-3-2017
Betreft: Ontwikkelingsvisie op de inrichting van Recreatiegebied Ruyven-Noord
Geachte leden van de gemeenteraad Pijnacker-Nootdorp

De bewonersvereniging Oude Leede (BOL) is de laatste tijd direct betrokken geweest bij de bestemming van het gebied Ruyven Noord. Wij hebben meegedaan met de workshops, gesprekken gevoerd met de projectleider van de gemeente en met de wethouder J. van Staalduine. Het betrokken gebied wordt door de bewoners van Oude Leede en vele anderen als onprettig ervaren, waarbij de omwonenden aangeven ook met directe overlast te maken te hebben. Dat de gemeente hieraan iets  wil doen, daar kunnen wij alleen maar achter staan. In de diverse gesprekken heeft de BOL haar standpunt omtrent de bestemming van het gebied duidelijk aangegeven. Het gaat daarbij om drie essentiële zaken: Geen extra verkeersoverlast, geen extra geluidsoverlast en geen invloed op het landschap/de polders.

Recreatie
Het gebied is door de gemeente aangesteld als recreatie gebied. Intensieve recreatie is niet gewenst, vanwege extra drukte in de buurt en eventuele een grotere belasting op de wegen door Oude Leede, ondanks het feit dat de geplande toegangsweg door het bedrijventerrein loopt. Ons standpunt is dat het gebied uitsluitend gebruikt kan worden voor extensieve recreatie; eventueel in combinatie met het boezemgebied en eventuele kleinschalige horeca voor zover dat levensvatbaar is.

Landschapstructuur
Het gebied van Oude Leede maakt onderdeel uit van het Bijzonder Provinciaal Landschap van Midden Delfland. De polders van Oude Leede en Delfgauw bestaan uit een uniek weidelandschap, welke bedrijfsmatig wordt onderhouden door verschillende bewoners van Oude Leede. Wij vinden dan ook dat Ruyven Noord moet worden ingericht als een open landschap aansluitend op de Zuidpolder. Het gaat daarbij ook om de natuuraspecten en de ecologie qua samenhang (duurzaam weidevogelgebeid Ruyven-Zuidpolder).

Infrastructuur
Vanwege de huidige problemen op de doorgaande wegen door Oude Leede is een extra belasting op deze wegen, ten gevolge van eventuele extra recreatieve activiteiten, voor de veiligheid niet meer acceptabel. Een en ander is al diverse malen gecommuniceerd met de verantwoordelijke personen in de gemeente, waarbij de conclusie was dat we op dezelfde lijn zaten.

Tot grote ontsteltenis kregen we onlangs te horen dat er een nieuwe scenario is toegevoegd aan de aanbiedingsnota voor de gemeenteraad, namelijk scenario 2. Dit houdt in dat het weilandgebied tussen Ruyven Noord en het bedrijventerrein zou kunnen worden ingericht voor het bouwen van  vakantiewoningen. Dit voorstel druist in tegen alles wat we in het  voorgaande hebben besproken en tegen de bestemming van het land. Als vertegenwoordiger van de bewonersvereniging Oude Leede verzoek ik u niet akkoord te gaanmet scenario 2 van het aangeboden voorstel over de uitgangspunten van de visie voor Ruyven Noord. Indien de verschillende partijen, hier aanwezig, met ons verder van gedachte willen wisselen, zijn we graag bereid u in Oude Leede te ontvangen.

Op 6 april zal onze voorzitter, Cees van Boxel, inspreken op de Vergadering Raad Beeldvorming.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant