In 2016 werd nog een kleinere en andere aankleding van de tent uitgeprobeerd.
In 2016 werd nog een kleinere en andere aankleding van de tent uitgeprobeerd.

Geen tentfeesten, Koningsdag in centrum

Actueel 850 keer gelezen

Pijnacker - Voor het eerst in ongeveer 35 jaar organiseert de Oranjevereniging Pijnacker dit jaar geen grote feestavonden en komt er ook geen grote tent naar het sportpark. Door de teruglopende bezoekcijfers en verminderde inkomsten is het financieel niet meer haalbaar. Dat meldt weekblad Telstar vandaag.

De Oranjevereniging concentreert zich op Koningsdag, donderdag 27 april, en wil een prachtig feest organiseren in het centrum van het dorp: Raadhuisplein, Oost- en Westlaan, Kerkweg, Emmapark en Julianalaan.

De traditionele feesttent op het Raadhuisplein komt er wel. Dat is op Koningsdag een centraal punt met een kinderdisco en later op de middag en in de avond een muziekfeest met twee livebands, Kennèh en K-Beng en dj's De Eppies. Op zaterdag 22 april is in deze tent de Woonbeurs georganiseerd door gemeente Pijnacker-Nootdorp, op dinsdag 25 april een muziekmiddag voor senioren met De Reiko's en het Shantykoor en op zaterdag 29 april start bij de tent de Beatrixrun en is er 's avonds een 35+ Soos met de band Hot Studs en Disco Galaxy en op zondag 30 april het interkerkelijke evenement Anders Oranje. De bestuursleden Arjo Bijsterveld, Kees de Goeijer en Nard Tegelberg zeggen dat de heroriëntatie binnen de Oranjevereniging niet zonder slag of stoot is gegaan.

Het is een enorme stap geweest om geen grote feestavonden meer te organiseren, helemaal geen programma meer te organiseren op het sportpark en ook het ooit zo befaamde vijverprogramma te annuleren. Uiteindelijk is het honderdkoppige Oranjevrijwilligerslegioen er van overtuigd geraakt dat het niet anders kan en staan ze in de startblokken om van een kleiner en compacter Oranjefeest toch weer een groot succes te maken. De Oranjebestuurders vinden het lastig om een kant en klare verklaring te vinden voor de verminderde belangstelling voor de feestavonden. Voorzitter Arjo Bijsterveld: "We hebben per avond 2.500 tot 3.000 mensen nodig maar de laatste vijf jaar daalde het bezoek tot soms minder dan 1.000. Dan moet er dik geld bij. We hebben alles geprobeerd: bekende dj's in plaats van live-artiesten, een kleinere tent, een andere aankleding van de tent, een duidelijke scheiding van een eerste avond voor de wat minder jonge mensen en een tweede avond voor het jonge publiek. Echt aan het niveau van de artiesten heeft het niet gelegen."

Secretaris Kees de Goeijer vult aan: "Het uitgaansgedrag van jongeren is sterk veranderd. Ze zijn minder dorpsgebonden. Ze beslissen vaak pas op de avond zelf wat ze gaan doen die avond. Er worden ook veel meer festivals en livemuziekfeesten georganiseerd door het land heen. De concurrentie is enorm en mede daardoor zijn de artiesten en de dj's alleen maar duurder geworden. Net als het publiek hebben ook zij heel veel keus." Penningmeester Nard Tegelberg bevestigt dat het financieel gewoon geen haalbare kaart meer was de laatste jaren. "We zeggen niet dat er nooit meer grote muziekfeesten zullen zijn, maar de eerste jaren zit het er echt niet in. We gaan nu kijken hoe de nieuwe opzet uitpakt qua feest en qua financiën. We hopen met de muziekfeesten in de kleine tent op het Raadhuisplein wat te verdienen zodat we de gratis festiviteiten kunnen betalen."

Programma
De bestuursleden en de vrijwilligers van de Oranjevereniging Pijnacker bekijken alles graag van de positieve en oranje kant. Arjo: "We hebben op Koningsdag in het centrum van het dorp een prachtig totaal aan festiviteiten met heel veel traditionele elementen maar ook met nieuwe elementen zoals een oldtimershow, een kinderdisco en naast een kinderrommelmarkt ook een tweedehands beurs voor volwassenen. Diverse elementen van het sportpark keren nu terug in het centrum: minigravers voor de jeugd, een kinderboerderij en van de kermis hebben we de lambada en de kinderdraaimolen. De luchtkussens vinden nu in het centrum een plek en er zijn demonstraties van oude ambachten. Natuurlijk gaan ook de Beatrixwandeltocht en het paardenringsteken gewoon door."

Concentratie in het dorp
"Om alle festiviteiten te kunnen herbergen, kunnen we over de Oostlaan en het eerste stuk Westlaan beschikken evenals over de Emmaparkpassage en de Kerkweg tussen de laan en het Emmapark." Het bestuur van de Oranjevereniging is er van overtuigd dat de concentratie van de festiviteiten in het centrum van het dorp - zoals dat in heel Nederland gaat - een goede zet is en dat het daar een gezellige drukte van jewelste gaat worden. En of de Oranjevereniging in de toekomst vanuit de kern weer gaat groeien en uitbreiden, dat is een vraag waar de Oranjemannen en -vrouwen zich nog niet aan wagen. De kennis, de kunde, het materieel, de infrastructuur en de vrijwilligers; het is allemaal in volle omvang nog aanwezig. Dus de potentie blijft! Een week voor de Oranjefeesten verschijnt zoals altijd weer het Oranjeprogrammaboek waarin de festiviteiten van Pijnacker, Oude Leede, Delfgauw en ook hopelijk ook Nootdorp vermeld worden.

Op zaterdagavond 29 april is er net als vorig jaar weer een Soosavond. Bezoekers met een minimumleeftijd van 35 jaar kunnen die avond genieten van muziek uit de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw. Kaarten voor deze avond zijn voor 7,50 euro vanaf komende zaterdag 24 maart te koop bij 't Moortje. Ook kunnen er vanaf vrijdag aanstaande kaarten worden gekocht voor een kleedje op de kinderrommelmarkt op Koningsdag (10.00-12.30 uur). Deze kaarten kosten vijf euro per stuk. Heeft u interesse om tweedehands spulletjes- of uw zolder leeg te verkopen? Of wilt u uw vereniging op Koningsdag promoten? Dan kunt u een kraam huren voor de Oranje-rommelmarkt op de Oostlaan à veertig euro. U kunt daar terecht van 10.00 tot 17.00 uur. Interesse? Mail dan naar secretariaat@oranjevereniging.org. Verkoop van eten en drinken of commerciële verkoop is die dag niet toegestaan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant