Afbeelding

Delfgauwse: "Ik ben ziek door slimme meter, mijn haar valt uit en ik kan amper lopen"

Actueel 7.388 keer gelezen

Pijnacker - Een inwoonster van Delfgauw is naar eigen zeggen al weken doodziek door straling van de nieuwe zogenoemde slimme meter.

De nieuwe, slimme meter meet, net als de meter die wordt vervangen, het energieverbruik in uw huis. De slimme meter verstuurt meterstanden automatisch naar de netbeheerder. Hierdoor kunnen de netbeheerders de druk op het net beter monitoren en storingen sneller opsporen.

Een inwoonster van Delfgauw zegt dat ze sinds de plaatsing zo'n twee maanden geleden vreselijk ziek is geworden. "Ik ben lusteloos, heb griep en ben doodmoe", schrijft ze aan Telstar Online. "Mijn haren vallen met bosjes uit en ik ben zelfs bang dat ik kaal ga worden. Ik loop sindsdien met een stok, omdat ook mijn benen pijn doen", zegt ze. Ze is van mening dat het allemaal te maken heeft met de slimme meter.

Draadloze slimme meters zorgen inderdaad voor hoge stralingspieken en leidden in het buitenland reeds tot heel wat gezondheidsproblemen en massaal protest, zegt een woordvoerder van De Werkgroep Beperk de Straling. "Wij menen dat het onverantwoord is om mensen te verplichten een technologie in huis te nemen waarvan er zoveel aanwijzingen zijn dat ze schadelijk is voor de gezondheid." 

Woordvoerder Koen de Lange van Stedin reageert op het verhaal van de vrouw uit Delfgauw: "Als eerste is het natuurlijk erg vervelend dat deze mevrouw zich ernstig ziek voelt. Maar het verband dat wordt gelegd met de plaatsing van onze apparatuur delen wij niet", zegt hij.

Hij vervolgt: "Wetenschappelijk is al veel onderzoek naar de mogelijke effecten van elektromagnetische velden op de gezondheid gedaan. Er is nooit een wetenschappelijk consistente aanwijzing gevonden voor een relatie tussen elektromagnetische velden en gezondheidsklachten. Maar dat wil niet zeggen dat de klachten van de mensen niet bestaan, of niet serieus genomen moeten worden. Er zijn richtlijnen waaraan technische apparatuur aan moet voldoen. Onze apparatuur blijft ver onder de gestelde normen die zijn opgesteld voor elektromagnetische velden."

"Nu verschijnen er soms artikelen in de media of worden berichten via het internet verspreid waarin wel een relatie wordt gelegd tussen elektromagnetische velden en gezondheidsklachten. Meestal zijn dit berichten die uit de context zijn gehaald of onderzoeken die verkeerd worden geïnterpreteerd. Daarom heeft de Rijksoverheid aan het RIVM gevraagd om duiding te geven aan deze berichten en objectief het publiek van informatie te voorzien", besluit hij.

Loketten van de rijksoverheid
Onder het RIVM is het kennisplatform elektromagnetische velden: kennisplatform.nl
Het antennebureau (onderdeel van Agentschap Telecom): antennebureau.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant