Afbeelding

Bezoek Eveline Herben bij Duijvestijn Tomaten

Actueel 955 keer gelezen

Eveline Herben, CDA kandidaat nummer 9 voor het Europees Parlement en afkomstig uit de tuinbouwsector, bezocht maandagmorgen Duijvestijn Tomaten BV in Pijnacker. Ze werd ontvangen door Ted Duijvesteijn en ook ondernemer Theo Ammerlaan, voorzitter LTO Oostland, was er om ideeën uit te wisselen over de glastuinbouw en Europa. Vanuit de gemeentelijke politiek waren Frans Ammerlaan en Matthijs Ruitenberg (CDA Lansingerland) en Janneke Verwijmeren (CDA Pijnacker-Nootdorp) aangeschoven.

Er werd uitgebreid gesproken over de energietransitie en de rol die de tuinbouw daar al sinds 2004 in speelt met "Kas als energiebron" en de ontwikkeling van aardwarmte. Duijvestijn is in 2010 gestart met een eigen aardwarmtebron en pleit voor meer gebruik van energie coöperaties om warmte netwerken goed van de grond te krijgen. Ook gebruik van warmte van de industrie uit de Rotterdamse haven zou daarvoor waardevol zijn. Energiebedrijven moeten ook meedoen voor de benodigde infrastructuur. Dit is een goed voorbeeld hoe Nederland een robuuste bijdrage kan leveren aan de energietransitie. Eveline Herben is voorstander om de energietransitie op EU niveau aan te pakken om zoveel mogelijk impact te kunnen maken daar waar dat kan.

Er werd ook gesproken over de regeling uit het gemeenschappelijk landbouwbeleid voor de glastuinbouwsector (voedingstuinbouw), de GMO regeling. Nederlandse glastuinders maken er nog nauwelijks gebruik van. De regeling leidt eigenlijk meer tot oneerlijke concurrentie vanuit zuidelijke landen. Een invulling die aansluit en subsidieert op verduurzamingsdoelen en projecten in de keten zou volgens Ted Duijvestijn en Eveline Herben beter passen bij de huidige maatschappelijke uitdagingen en een verstandig gebruik van subsidies. De regeling wordt aangepast en door het nieuwe Europese Parlement behandelt, dus Eveline zou daar graag mee aan de slag gaan. U kunt aanstaande donderdag 23 mei uw stem uitbrengen voor de Europese Parlementsverkiezingen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant